politika
Crna Gora
vijest

Crnogorske nevolje s popisom birača

Foto: AFP / Savo Prelević

Nakon politički prilično burne godine, 16. oktobra bi se u Crnoj Gori trebali održati parlamentarni izbori. No, ne ide sve glatko. Jučer je bio krajnji rok da ministar unutrašnjih poslova potpiše i ovjeri popis birača. Nakon toga bi se popis MUP-a trebao uskladiti s onim Državnog izbornog povjerenstva i time bi se dobio unificirani popis. Međutim, ministar Goran Danilović je uskratio svoj potpis uz objašnjenje da popis nije očišćen od lažnih birača i preminulih stanovnika. Za opstrukciju stvaranja preduvjeta za održavanje izbora optužio je vladajuću Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Podsjetimo, kao privremeno rješenje političke krize u aprilu ove godine potpisan je sporazum između DPS-a i dijela opozicije. “Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore” trebao je, kako mu i sam naziv kaže, osigurati da nijedna politička snaga, u prvom redu DPS, nema prostora za manipuliranje aspektima izbornog procesa. U tu svrhu je i dio opozicije pripušten u vladu, npr. u Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ipak, čini se da ni taj ustupak nije bio dovoljan da se postigne konsenzus o “stvaranju uslova”. Iz DPS-a su samo komentirali da Danilovića zakon obvezuje na potpis i da mu ništa drugo ne preostaje, dok se Državno izborno povjerenstvo još nije oglasilo.

Stav opozicijskih stranaka podržava i Mreža za afirmaciju ne-vladinog sektora (MANS). Prema njihovim istraživanjima, od 590.000 građana s pravom glasa, status njih čak 170.000 je upitan. Među tih 170.00o birača nalazi se njih 120.000 kojima je vlada od zadnjih izbora promijenila biračko mjesto, kao i 40.000 onih koji nemaju prebivalište u Crnoj Gori. Također, nekoliko tisuća preminulih u tom periodu nije izbrisano s popisa, dok se gotovo 4.000 ljudi starijih od 40 godina prvi put pojavilo na popisu, uključujući i ženu od 111 godina. Danilovića je podržao i “pro-ruski” Demokratski front, opozicijska stranka koja nije potpisala spomenuti Sporazum. Po njihovim saznanjim 80.000 birača s popisa je upitnog statusa.