politika
Hrvatska
tema

Ograničeni horizonti “lijevog Mosta”

Foto: Facebook

Zbog sve otvorenije konzervativnog nastupa ostataka stranke Most – iznenađenja prošlogodišnjih izbora u Hrvatskoj – dio tzv. protestnih birača okreće se “još novijim” strankama. Među njima je i “Pametno”, nastalo kao lokalna stranka u Splitu, koja uz standardni repertoar liberalnih reformi i tehnokratski “racionalnog” upravljanja, odnedavno koketira i sa setom građanskih vrijednosti koje se u hrvatskom kontekstu obično smatraju osnovnom karakteristikom “ljevice”.

Nakon prošlih izbora kada je jedna dalmatinska inicijativa (Most) izazvala mali politički potres, i ovog puta s juga dolazi takozvani treći put koji pretendira sebe predstavljati kao “ne-” ili “nad-” ideološki, premda je potpuno jasno da je to tek izborni trik kojim se nastoji zagrabiti birače sa što različitijih vrijednosno orijentacijskih pozicija. Doduše, stranka Pametno, za razliku od Mosta – s kojim su prije prošlih izbora pregovarali o suradnji, ali do nje na kraju nije došlo – sramežljivo i potajno grabi prema liberalno-građanskom spektru te nastoji sebe prikazati kao progresivnu tehnicistički orijentiranu stranku.

Ova jedva godinu dana stara stranka nastala je iz inicijative Za pametni grad, koja je 2013. godine na lokalnim izborima u Splitu – vođena dotad malo poznatom službenicom Splitske banke Marijanom Puljak oko koje su se okupili kotarski čelnici različitih uvjerenja i “nezavisni stručnjaci” – osvojila impresivnih 9,25% glasova, odnosno četiri vijećnička mandata. Puljak se u utrku za gradsku vlast odlučila nakon angažmana u gradskom kotaru Žnjan, gdje bila aktivna zbog želje da u tom urbanistički neplaniranom i infrastrukturno deficitarnom dijelu grada, u kojem živi oko 500 djece, pokrene gradnju osnovne škole. Nakon 25 godina vucaranja djece iz tamošnjih krajeva u ostale splitske škole i “građanskog aktivizma”, koji je velikim dijelom predvodila Puljak, prošle godine potpisan je ugovor između ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Grada Splita kojim se planira izgradnja osmoljetke s ukupno dvadeset radnih prostora i kapaciteta za 390 učenika u jednoj smjeni.

Tijekom godina borbe za izgradnju škole pojavljivali su se razni modeli, uključujući i onaj o javno-privatnom partnerstvu. Sama Puljak nije propitivala moguće modele i njihove efekte, već je imala jedan cilj – izgradnju škole. U tom smjeru ide i njihov nacionalni program koji obrazovanju daje jedno od ključnih mjesta. Iako se u programu napominje, među ostalim, “povećanje broja stipendija (posebno studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa)” i “uvođenje sustava subvencija troškova studija”, ali samo za “posebno za deficitarne – STEM – struke”, stranka Pametno obrazovanje ipak prvenstveno vidi kao oruđe za razvoj ekonomije unutar koje se pojedinac cjeloživotno obrazuje kako bi bio konkurentan na tržištu rada.

“Pametan grad” u lokalnom ruhu

Krenuvši u bitku za osvajanje vijećničkih mandata i gradonačelničkog mjesta, nezavisna lista Marijane Puljak predstavila se s platformom “pametnog grada”, neoliberalnog koncepta tehnicistički opremljenog i samodostatnog urbanog tkiva, kojeg u svijetu promoviraju velike tehnološke i konzultantske tvrtke poput IBM-a, Ciscoa and Software AG-a, koje se prije svega nadaju masnim ugovorima s lokalnim vlastima. U splitskoj inačici ta pametna verzija grada poslužila je kao progresivni zapadnjački omot s IT prizvukom iskorišten za programski koncept “transparentnih i efikasnih” politika u nekoliko područja od okoliša do urbanizma. Jedan od prvih poteza ove nezavisne liste bila je tako izrada interaktivne mape gradskih prostora čiji je popis već godinama nepotpun, a donedavno je bio i nedostupan građanima Splita, osim uz mukotrpno natezanje sa gradskim službama. Ipak, stanje potpune netransparentnosti dodjele gradskih prostora i nepotpunog popisa gradske imovine i danas je na snazi.

Nadalje, nezavisna lista rad u gradskom vijeću započela je i protiveći se stalnom “bujanju” gradske administracije obiteljsko-stranačkim kadrovima, koju je nagomilao prethodni gradonačelnik Željko Kerum, a jednakim tempom nastavio i njegov nasljednik Ivo Baldasar. No nije trebalo proći dugo da bi se, kao i Mostu na nacionalnoj razini, dogodilo osipanje. U svibnju prošle godine dvije vijećnice, profesorica Ekonomskog fakulteta Daša Dragnić i arhitektica Danira Matošić, zbog nikad javno razjašnjenih razloga napustile su listu i u splitskom Gradskom vijeću ostale kao nezavisne zastupnice.

Trenutni sastav liste čine predsjednica stranke Marijana Puljak i popularni gradski vijećnik Jakov Prkić. Fotoreporter i dotadašnji predsjednik gradskog kotara Lokve, ušavši u Gradsko vijeće, kontinuirano nastoji ukazivati na netransparentnosti unutar gradske administracije. Prkić je tako u travnju ove godine objavio “impresivnu” listu imena članova Gradskog vijeća čiji su se članovi obitelji zaposlili u gradskim tvrtkama ili administraciji tijekom njihova mandata.

Gdje je nestala ideologija?

Kontinuiranim upitima administraciji koje objavljuje na svojim Facebook stranicama Prkić se bavio i urbanističkim neredom u gradskoj jezgri te popisom koncesija za kioske i štandove koji se dodjeljuju bez natječaja. A bunio se i protiv gradske kupnje braniteljske tvrtke Hvidra d.o.o. koja je imala koncesije na javna parkirališta i nije ispunjavala obaveze njihovog plaćanja prema gradu što su mnogi vidjeli kao neracionalan potez s obzirom da je tvrtka u milijunskim dugovima. Platforma Pametnog se dakle u pravilu svodi na borbu protiv klijentelizma i zagovaranje efikasnijeg i štedljivijeg upravljanja (koje se naziva “pametnim”), bez konkretnog interesa za specifično socijalne politike.

Dapače, u svojem predizbornom programu, stranka predviđa jačanje uloge privatnog sektora u javnom zdravstvu (“pametno zdravstvo”), te opće smanjenje poreza koji “guše otvaranje novih radnih mjesta” (“razborito oporezivanje”). Za sve probleme, uključujući i one siromaštva i nezaposlenosti, Pametno naposljetku nudi isto rješenje: smanjenje omražene administracije, koje bi trebalo “olakšati poslovanje”. Posebnu zanimljivost predstavlja njihov zagovor “workfare” sustava, koji bi korisnicima navodno “glomaznog” sustava socijalne pomoći trebao odrediti radnu obavezu, pa bi se tako socijalna pomoć pretvorila u izrazito potplaćeni rad. Taj je model uz velike kritike prije nekoliko godina uvela ultrakonzervativna vlada mađarskog premijera Victora Orbána.

Unatoč tome, Pametno se i dalje u domaćem kontekstu predstavlja i prepoznaje kao lijeva opcija, osobito s obzirom na svoje “vrijednosti”. No skladu s najavama, na lokalnoj razini nezavisna lista Marijane Puljak nije se bavila temama za koje smatraju da su van djelokruga rada gradske administracije. “Ovo su lokalni izbori i mi se nismo okupili oko ideologije, već s namjerom da Splićanima ponudimo svjetsku budućnost”, rekla je Puljak u predizbornom intervjuu 2013. godine. Ideološka pitanja su međutim itekako dio svakodnevnice rada gradskog vijeća, ali inicijativa Pametno držala se po strani bilo da je riječ o podizanju spomenika IX. Bojni Rafael Boban koja u pozdravu ima “Za dom spremni” ili Franji Tuđmanu.

Set građanskih vrijednosti

U svom nacionalnom programu pak kao jednu od vrijednosti stranka Pametno ističe antifašizam, a na upit što oni shvaćaju pod tim pojmom i kako ga misle braniti unutar konteksta rastuće fašizacije društva na razini “ulice”, ali i službene politike, Puljak odgovara: “Treba se samo pridržavati zakona koji osuđuje na primjer poklič ‘Za dom spremni'”. Uz antifašizam, stranka se zalaže i za poštivanje ljudskih prava i toleranciju. No na upit novinarke jednog portala o LGBT pravima, tj. stavu stranke prema LGBT roditeljstvu, pravnom priznanju roda temeljenog na samoodređenju, pravu na medicinski potpomognutu oplodnju za samice i lezbijke te Zakonu o životnom partnerstvu prošle godine, Puljak je odgovorila: “Mi se svakako zalažemo za poštivanje ljudskih prava, ali za svaki pojedini primjer ćemo, bez obzira o kojoj se skupini radi, tražiti analizu i najbolje rješenje, pa i za ovo što spominjete. I kad ćemo imati takvo rješenje, zauzet ćemo transparentan stav”.

Na ovotjednom predstavljanju stranke u Splitu, Puljak, koja se deklarativno zalaže za LGBT prava, ali nikad nije viđena na Split Prideu, kaže da su manjinska prava u Hrvatskoj zadovoljena, a da bi konkretna pitanja kao što je na primjer usvajane djece kod LGBT roditelja, trebalo osmisliti zajedno sa tom zajednicom. Stoga joj splitski aktivisti zamjeraju podršku “u svoja četiri zida”. Zanimljiv odmak od tradicionalnih vrijednosti napravio je i Ivica Puljak, suprug Marijane, znanstvenik i tajnik stranke, kada je u nedavnom intervjuu rekao da bi vjeronauk trebalo izbaciti iz škola. No njegova djeca ipak ga pohađaju. A što se tiče ostalih, u prvom redu financijskih povlastica koje država putem Vatikanskih ugovora usmjerava Crkvi, ta pitanja Puljkove ne zanimaju previše.

Analizirajući njihov program može se zaključiti da stranka Pametno na nacionalnoj razini želi postići ono o čemu iz lagodne pozicije nemogućnosti utjecaja na vlast progovara u splitskim vijećničkim klupama. Njihove ekonomske politike, preustroj državnog birokratskog aparata ili pak poticanje poduzetništva, posebice start-upova, po ničem bitnom se ne razlikuju od ostalih stranaka, osim po svojoj eksplicitnosti. A u grabljenju biračkih glasova prazan prostor dijelom vide i u liberalnom građanstvu, onom koje inače glasa za SDP, ali im je Milanovićeve retorike i ideološkog bauljanja dosta.