društvo
vijest

Kraj europsko-turskog dogovora?

Foto: AFP / Emanuel Dunand

Budućnost dogovora između Europske unije i Turske o rješavanju izbjegličke krize postaje sve neizvjesnija nakon što je Europska unija jučer odbila liberalizirati svoj vizni režim i proširiti ga na turske državljane uz pozivanje na neispunjene kriterije koje je postavila Turskoj. Primarno se to odnosi na formu turskog antiterorističkog zakona koji toj zemlji omogućava borbu protiv Radničke stranke Kurdistana (PKK) i njoj savezničkih socijalističkih organizacija koje djeluju u toj zemlji, a ujedno su i sila koja se najuspješnije borbi protiv ISIL-a.

Inzistiranje na promjeni ovog zakona stoga ne treba previše čuditi. Ne ulazeći eksplicitno u unutarnje poslove Turske, a time i prividno depolitizirajući pozicije Europske komisije, pokušavajući ih kao i obično prikazati kao tek birokratska pitanja, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker svojim je izjavama nakon posljednjeg sastanka pokušao jednostavno prebaciti težinu argumentacije na Tursku.

“Mi pridajemo veliku važnost ispunjavanju kriterija. U suprotnom, ovaj dogovor između EU i Turske ne može se ostvariti. Ako [predsjednik] Erdoğan odluči zanijekati turskim građanima slobodno kretanje unutar EU, onda je on taj koji će to morat objasnit svojim građanima. To nije moj problem, već njegov”, kazao je predsjednik Juncker, pokazujući pritom zavidnu razinu PR vještine.

Zakon protiv disidenata i novinara

Dok Turska inzistira da je ispunila najvažnije od ukupno 72 kriterija za uvođenje bezviznog režima s EU, Komisija tvrdi kako je neispunjeno pet kriterija od kojih je najvažniji antiteroristički zakon. No, turski ministar europskih poslova Volkan Bozkir tvrdi da promjene tog zakona nisu bile dijelom prvotnog dogovora te stoga Turska nije obavezna da ih provede.

Sporni turski zakon uz Kurde, kriminalizira zapravo i sve oblike disidentstva, pa je tako više stotina civila u turskoj borbi protiv terorizma nepotrebno izgubilo život, a nije neznatan ni broj novinara koji su radi opresije završili u zatvoru, pobjegli iz zemlje ili drugačije nastradali zbog “vrijeđanja predsjednika”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan obrušio se na EU poručivši joj da se ne miješa u unutarnje poslove jer nema mandat upravljanja tom zemljom te zaključio: “Mi ćemo svojim putem, vi idite svojim”, čime je potaknuo spekulacije o konačnoj propasti europskog “plana A” za sanaciju izbjegličke krize. No, europski plan A ne rješava izbjegličku krizu – niti na “izvoru” niti u korijenu – što je jesenas bio službeni stav kojim se opravdavalo zatvaranje granica i odvraćanje izbjeglica. Umjesto ozbiljnog pristupanja rješavanju izbjegličke krize, Europska unija radije je vidno nesigurnu zemlju poput Turske proglasila sigurnom i time samo prebacila težište problema sa svojeg praga na neko drugo, javnosti manje vidljivo mjesto.