rad
BiH
vijest

BiH kreditima i trošarinama do autoceste Budimpešta – Ploče

Foto: Deling Tuzla / Koridor 5c

Kreditni modeli koji su do sada odobravani Bosni i Hercegovini za izgradnju 330 kilometara dugog koridora 5c autoceste Budimpešta – Ploče “gotovo su iscrpljeni”, no Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je za BiH otvoriti nove kreditne linije.

Izjave o iznosima kredita namijenjenih BiH blago variraju, no očekuje se zaduživanje od 80 do 100 milijuna eura na godišnjoj razini u iduće tri ili četiri godine. Nositelj kredita je javno poduzeće Autoceste FBiH koje će ga i vraćati idućih 15 godina uz 4 godine počeka. Kako je kilometar izgradnje autoceste u BiH znatno skuplji nego u Hrvatskoj ili drugim zemljama regiona, do sad dogovorena sredstva neće biti dostatna.

Za obeštećenje vlasnika zemlje kojom prolazi koridor te za nadzor i projektiranje potrebno je izdvojiti dodatnih 16.2 milijuna eura. Dodatna sredstva u visini od oko 60 milijuna eura osiguravat će se zaduživanjem pri Fondu za međunarodni razvoj (OFID-OPEC), dok će se za dionicu Zavirovići – Počitelj podignuti kredit u iznosu od 100 milijuna eura pri Europskoj investicijskoj banci (EIB). Kako ni to nije dosta, očekuje se zaduživanje BiH i kod Kuvajtskog fonda, što bi trebalo iznositi 30 do 50 milijuna eura.

Ukupno, BiH se za ovaj koridor planira zadužiti u iznosu od oko 800 milijuna eura, dok neke procjene predviđaju i milijardu eura. Kako bi se krediti kasnije mogli servisirati i kako bi se dodatno popunio budžet za izgradnju autoceste javno poduzeće Autoceste FBIH već sad planira uvođenje novih trošarina za pet eurocenti po litri goriva. Prema njihovom proračunu na taj bi način godišnje utržili oko 35 milijuna eura.

Sasvim izvjesna budućnost

Usprkos svim ovim troškovima, financiranje treće dionice koridora kroz BiH i dalje nije sasvim jasno. Dionica je to koja zahtijeva izgradnju mostova i probijanje tunela, poput npr. dijela puta između Sarajeva i Mostara koji podrazumijeva gradnju ceste po planinskim masivima. Ovo bi se pak, osim kreditima, trebalo financirati i javno-privatnim partnerstvima, no odluka o tome još nije donesena.

U slučaju da javno poduzeće Autoceste FBiH ostanu bez sredstava novi financijski izvori planiraju se pronaći povećanjem postojećih kreditnih okvira, emisijom vrijednosnih papira, komercijalnim kreditnim aranžmanima ili novim aranžmanima s međunarodnim financijskim institucijama, stoji u planu poslovanja za 2016. JP Autoceste FBiH.

Budućnost autocesta u BiH već je sad jasna. Nakon što se izgrade o javnom trošku i nakon što političari na tome osvoje bodove, baš kao i u Hrvatskoj, počet će govor o autocestama kao gubitašu, o njihovoj neisplativosti te će se pokušati dati u koncesiju, ili čak potpuno privatizirati. Već sad, sve vodi prema tome. Istovremeno, javnost nema nikakvu kontrolu nad troškovima izgradnje i zaduživanjima, a cijena kilometra i provizija zarađenih na ovim kreditima mimoilazi javnu raspravu usprkos tome što će građani BiH biti ti koji će isplaćivati ove kredite. Premda je jasno da su kvalitetne ceste u BiH i nužne i korisne, te da je izgradnja ceste kroz planine i usjeke skuplja od one koja se gradi po ravnicama, otvoreno je pitanje da li je zaista ovo najjeftiniji model izgradnje autocesta u BiH?