politika
Srbija
vijest

Iskupitelj Vučić: žudnja za mučeništvom i predizborne tenzije

Foto: Anadolija

“Neka je Bogom prosto Srbima koji su bacili bombu”. Tim je riječima premijer Srbije Aleksandar Vučić završio svoj posjet Kosovu, oprostivši još jednom svojim “najvećim neprijateljima”. Njegova se izjava odnosi na jučerašnji incident u Zubinom Potoku, većinski srpskom selu na sjeveru Kosova, kada je tijekom noći u blizini dvorane u kojoj je kasnije tog dana premijer Srbije održao predizborni skup bačena eksplozivna naprava i ispaljen rafal iz automatskog oružja. Iako su počinitelji formalno nepoznati, Vučić je izgleda dobro upoznat s njihovim identitetom koji ipak nije htio otkriti, poručivši im: “boriću se i za vas i vaše porodice da živite na svojim ognjištima i da budete srećni i zadovoljniji nego danas”. Suprotno molbama svojih ministara i drugih apostola, Vučić je odbio prekinuti posjetu uz objašnjenje kako “nije od onih koji cmizdre, plaču i kukaju”.

Inscenacija njegovog herojstva i mučeništva pri tom nije novost. Naime, uz to što povremeno vlastoručno spašava djecu od elementarnih nepogoda, premijer i njegovi sljedbenici još od prve vlade koja je uključivala Srpsku naprednu stranku redovito najavljuju skori “atentat na Vučića”. U Srbiji, najveća prijetnja premijeru su “oni koji su ubili [bivšeg premijera Zorana] Đinđića” upravo zbog toga što, poput prethodnika, odlučno reformira i modernizira Srbiju. U regiji, kao prilikom njegove posjete Srebrenici ili Kosovu, premijeru prijete oni kojima smeta što svojim zalaganjem za mir brani srpstvo. Na sve ove prijetnje premijer reagira stoički i samopožrtvovno, uz mnogo religijske simbolike, noseći križ u ime srpstva te utjelovljujući istodobno mit o Kosovu i mit o svetom Zoranu Reformatoru.

To je pak spoj s kojim se nitko od konkurenata ne može nositi, a posljednja istraživanja stranačkih preferencija jasno pokazuju kako premijerova stranka uživa podršku preko 50% birača. Podrška stranci pak gotovo u potpunosti se temelji na osobnoj popularnosti premijera koji svoje državničke poslove (poput posjete Srbima na Kosovu) elegantno kombinira sa propagandnim skupovima uoči izbora koji se održavaju krajem ovog mjeseca.