društvo
Bugarska
vijest

Bugarska policija bez odgovora na pitanja o tretmanu izbjeglica

Foto: AFP / Hristo Rusev

Bugarska policija prilikom deportiranja izbjeglica iz Bugarske u Tursku često je optuživana za krađu imovina izbjeglica i vršenje nasilja nad njima, stoji u izvještaju organizacije Human Rights Watch. Izbjeglice iz zemalja poput Sirije, Afganistana i Iraka u istraživanju koje je provodila ova organizacija u 46 od 59 ispitanih slučajeva potvrdile su ove navode i kazale kako ih se tuklo šakama, nogama te da su na njih puštani psi. Svi ispitanici osim jednoga kazali su HRW-u da su ih bugarski policajci pretraživali do gola, oduzimali im novac, telefone, hranu, piće i druge stvari.

Intervjuirane osobe izjavile su kako su pretrpjeli napade policijskih pasa ili su vidjeli da ti psi grizu druge ljude iz njihove grupe, tuklo ih se pendrecima i otpalim granama, a u jednom je slučaju prijavljeno udaranje kundakom pištolja po glavi. Prijavljeno je također i kako bugarski policajci zaustavljaju skupine migranata pucnjevima u zrak.

Premda se ove optužbe ponavljaju već mjesecima, bugarsko Ministarstvo unutarnjih poslova ponovno ne odgovara na optužbe. Izrazito loši uvjeti u detencijskim centrima za izbjeglice, a posebno u Bsmanaciju i Elhovu, još su jedna od tema koje se stalno ponavlja bez namjere rješenja ovog problema na vidiku. HRW od bugarske vlade zahtijeva odustajanje od prakse vraćanja izbjeglica, detaljnu istragu spomenutih navoda te procesuiranje optužbi koje je moguće dokazati.