politika
Bugarska
vijest

Prosvjedi bugarskih policajaca

Foto: AFP / NurPhoto / Hristo Rusev

Radnici zaposleni u bugarskom Ministarstvu unutarnjih poslova prosvjedovali su u nekoliko navrata ovaj tjedan protiv najavljenog smanjenja socijalnih davanja za ovaj resor. Novi prosvjed najavljen je za 8. studenog, a dio sindikalnih predstavnika očekuje da im se u prosvjedima uz vatrogasce i zatvorske čuvare koji su ih već podržali na ulicama, dodatno pridruže i sindikati bugarske vojske. Ministar obrane Nikolai Nenchev u četvrtak je kazao novinarima kako će pripadnici vojske koji budu prosvjedovali biti kažnjeni, javlja Sofia Globe.

Najavljena smanjenja otpremnina sa 20 na deset mjesečnih plaća, smanjenje broja dana godišnjih odmora sa 20 na 10, te rezanje dodataka poput božićnica i regresa koje najviše pogađaju policiju, odnose se i na vojsku. Prema nekim informacijama, piše Sofia Globe, prosvjedu su se već pridružili vojni piloti koji su ovaj tjedan odbili poslušnost te se nisu javili na dužnost redovnog preleta i kontrole bugarskih granica. Nenchev je komentirao ovo odbijanje poslušnosti kazavši kako se radi o “incidentima koji se strogo nadgledaju”. Nije sasvim jasno da li vojska ima pravo na prosvjed ili nema, jer prema članku 184. Zakona o oružanim snagama, ona to pravo nema. Međutim, nejasnoću je unio Radan Kanev, dopredsjednik Reformističkog bloka koji čini manjeg partnera u vladajućoj koaliciji, izjavivši kako vojska i policija prema internim kodeksima ovih institucija možda nemaju pravo na prosvjed, no da to pravo imaju prema Zakonu o unutarnjim poslovima u slučajevima kada prosvjed organiziraju resorni sindikati.

Negodovanje javnosti i brzi uspjeh

Prvi prosvjed održan je 3. novembra, a već 4. su, došavši u civilnoj odjeći, organizirali blokade prometa na ključnim prometnicama u više bugarskih gradova. Drugog dana organiziran je i civilni kontraprosvjed (spontani, organiziran putem Facebooka) na kojem su izvikivane sarkastične parole poput “kvaliteta, a ne kvantiteta za Ministarstvo unutarnjih”, što je poruka očito upućena policiji kako bi im se ukazalo na činjenicu kako ne zaslužuju civilnu podršku jer su u svim prijašnjim identičnim situacijama, u kojima su građani prosvjedovali protiv “mjera štednje”, “oštrih rezova” ili “stezanja kajiša” policajci bili na suprotnoj strani kada su se, iako su se ti prosvjedi ticali i njih, nalazili na suprotnoj strani od prosvjednika. Stanovnici Sofije ovim činom nisu iskazali okrutnu nesolidarnost prema jednom sektoru radništva, već su istaknuli kako nesolidarnost proizvodi nesolidarnost.

No, za razliku od ostalih radničkih i građanskih prosvjeda održavanih posljednjih godina u Bugarskoj, nakon nepuna dva dana prosvjeda, policija je dobila što je tražila. Vlada je smanjila “šišanje” socijalnih prava radnika u Ministarstvu unutarnjih poslova te je dogovoreno da će se nova pravila o manjem broju dana odmora, nižim ili ukinutim regresima i nižim otpremninama odnositi samo na nove zaposlenike koji će se tek zapošljavati, ali ne i na sadašnje zaposlenike ovog ministarstva. Inače, kako prenosi Bloomberg podatke koje je iznio Institut za Otvoreno društvo u Sofiji, u Ministarstvu unutarnjih poslova u Bugarskoj radi 50.000 ljudi, a troškovi ovog Ministarstva gutaju 7 posto nacionalnog ekonomskog proizvoda, što ovu zemlju svrstava na visoko drugo mjesto EU zemalja koje najviše troše na policiju, odmah iza Slovenije.