politika
Bugarska
vijest

Odlazak bugarskih doktora

Foto: AFP / Borjana Kacarova / Protest bugarskih zdravstvenih radnika

Prema jučerašnjim najavama bugarskog ministra zdravlja Vanja Šarkova, plaće zaposlenicima u sektoru hitne medicinske pomoći trebale bi se povećati 20% od 1. januara sljedeće godine. To povećanje je dio ambicioznijeg plana prema kojemu bi se plaće uvećavale istim tempom sve dok 2020. godine ne bi dosegle dvostruko veći iznos od današnjeg. Cilj sustavnog povećanja plaća je da se, kako je rekao ministar, “zadrži trend prema kojem više ljudi ulazi u sustav nego što izlazi”, odnosno da se uspori masovni odlazak bugarskog medicinskog osoblja na rad u Zapadnu Evropu, osobito Njemačku.

Stručna organizacija bugarskih liječnika procjenjuje kako je zemlja od ulaska u Evropsku uniju na godišnjoj razini gubila oko 500 školovanih medicinskih radnika, uglavnom doktora. Njihove su plaće iznosile od 250 do 500 evra, pri čemu su one u državnim bolnicama i do sad bile najveće. Sustavni odlazak školovanog kadra mnoge je institucije, a osobito neke krajeve, doveo u položaj da ne mogu obavljati svoje redovne aktivnosti. U periodu između 2009. i 2013. godine čak je sedamnaest bolnica moralo biti zatvoreno zbog nedostatka kadrova.

Nedavni izvještaj agencije za zdravstveni nadzor pokazao je kako 200.000 stanovnika nema dostupnu hitnu medicinsku zaštitu u roku predviđenom zakonom, što je i prisililo ministarstvo na reakciju. No čak i ako planirano povećanje bude provedeno u roku, liječnička plaća će za pet godina iznositi oko 1000 evra, što je još uvijek znatno manje od one koja se nudi u inozemstvu. Istodobno, procjenjuje se kako u Njemačkoj trenutno radi preko 30.000 stranih liječnika iz tranzicijskih zemalja, gdje uglavnom popunjavaju nisko plaćene poslove na neatraktivnim lokacijama, gdje ni njihove strana diploma nije prepreka zapošljavanju.