društvo
Rumunjska
vijest

Kraljevska indignacija zbog ovrhe

Foto: princepaulofromania.com

Paul Lambrino, jedan od pretendenata na nepostojeće prijestolje Republike Rumunjske, našao se u vrlo teškim problemima, javljaju tamošnji mediji. Naime, otac samozvanog princa Paula bio je pokojni Carol Lambrino, sin rumunjskog kralja Carola II (vladao 1930.-1940.) iz njegovog prvog i kasnije poništenog braka s “pučankom” Zizi Lambrino. Iako je obitelj Lambrino u vrijeme monarhije izbačena iz linije nasljedstva, pučka avantura Carola II pokazala se puno problematičnijom u kasnijim republikanskim periodima. Slično drugim predratnim monarsima i rumunjska je kraljevska obitelj ranih devedesetih vratila u “domovinu”, no u nju su donijeli i svoje pravne sporove vezane uz nasljedstvo.

Nakon što je još uvijek živi posljednji rumunjski kralj Mihai 1947. godine pobjegao iz zemlje, obitelj Lombrino, također u egzilu, započela je pravnu bitku za dokazivanje legalnosti prvog braka pokojnog kralja. Ta se bitka dodatno zaoštrila 1991. godine tužbom obitelj Lambrino protiv Mihaia na rumunjskom sudu koja je riješena tek 2012. godine priznanjem tada već preminulog Carola Lambrina kao legalnog sina pokojnog kralja Carola II. No ta presuda nije ujedno utvrdila “službenu” liniju nasljedstva koja je zapravo bila predmet spora, jer to, sasvim razumljivo, ni nisu pitanja koja sud jedne republike rješava. Da stvar bude gora, zaoštrena pravna bitka iz tog perioda kumovala je i aktualnim problemima “princa” Paula.

Britanski mjesečnik Royalty, publikacija specijalizirana za pitanja aktualnih i bivših monarha, intenzivno je pratila spor oko bivšeg rumunjskog prijestolja, povremeno objavljujući i negativne članke o Paulu Lambrinu i njegovim pretenzijama. Tužbu koju je zbog tih članaka pokrenula, obitelj Lambrino je naposljetku izgubila zbog čega je prisiljena platiti 4,7 milijuna britanskih funti odštete. Nakon što obitelj nije ispoštovala sudsku odluku, njezina se imovina našla pod ovrhom, a obitelj je javnosti odaslala dirljiv pledoaje: “kada je sudski ovršitelj došao na vrata bio sam šokiran”, požalio se “princ”. Njegova odvjetnica je najavila kako će obitelj “nažalost” morati založio dio umjetnina i nekretnina koje im država treba “vratiti”.

Istodobno, procjenjuje se kako će blizu 100.000 rumunjskih državljana uskoro biti prisiljeno proglasiti osobni bankrot, a nikome od njih država nije poklonila javnu imovinu kako bi vratili dugove.