politika
Kosovo Srbija
vijest

Medveđa, Preševo, Bujanovac: još jedan podbačaj etničke segregacije

Foto: Wikipedija

Očekivano, prošlomjesečni briselski dogovor predstavnika Srbije i Kosova pod nadzorom Europske unije o formiranju “Zajednice srpskih općina” na Kosovu ne samo da nije riješio trzavice i napetosti među etničkim političkim elitama, nego ih je i znatno pogoršao. ZSO, koja omogućava srpskim glavešinama na Kosovu da zadrže svoje pozicije, ali istodobno prihvate i nadležnost Republike Kosovo što zahtijeva EU, još uvijek nema do kraja definiran status, a još manje funkciju. Njezina dva ranija presedana, Zajedničko vijeće općina u Hrvatskoj i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini dramatično se razlikuju u svojem utjecaju i važnosti za politički život zemalja u kojima se nalaze.

Kosovska je opozicija zbog osnivanja tog “srpskog” tijela najavila rušenje vlade, a iako to obećanje nije ispunila, pritisci opozicije se ne smanjuju te uključuju i simbolične napade na institucije i premijera npr. bojom ili jajima. Paralelno, u susjednoj Srbiji su lokalni albanski predstavnici iz dviju od tri općine u kojima etnički Albanci čine značajan dio stanovništva uz veliku pompu osnovali svoj pandan ZSO-u – Asocijaciju albanskih općina, čiji su status i funkcija još manje poznati ili razumljivi od one ZSO-a. U toj atmosferi jučer su se održali izbori u trećoj općini (Medveđi) u kojoj su Albanci svojevremeno činili i do 40% stanovništva, iako je njihov točan broj zbog albanskog bojkota popisa stanovništva nepoznat.

Pitanje “srpstva” pojedine općine

Slično fami koja se u Hrvatskoj redovito propagira u vrijeme lokalnih izbora o “autobusima Srba” koji u Hrvatsku dolaze samo na glasanje, i srbijanski su mediji jučer inzistirali na “autobusima Albanaca” koji pokušavaju poremetiti regularnost izbora u ovoj općini. Rezultati ipak daju malo opravdanja za takvu paniku: preko 60% birača glasovalo je za koaliciju stranaka koje su na vlasti na republičkom nivou. Taj je rezultat potpredsjednik vladajuće stranke i ministar policije Nebojša Stefanović ocijenio kao “veliku pobedu i potvrdu realnosti da Medveđa ostaje srpska opština”. Drugi funkcioner vladajućih Marko Đurić je dodao i da je pobjeda osobito važna jer je riječ o “strateški važnom području”.

No je li nakon izbora Medveđa “srpska” koliko i “srpske općine” na Kosovu, samo zato što će u njima biti uprava lojalna vlastima u Beogradu ili je “srpska” kao što Kosovo više nije (makar to vlasti u Beogradu tobože ne priznaju) ostaje sasvim nejasno. S druge su strane prilično očite dvije stvari: Medveđa, Preševo i Bujanovac će i nakon ovih izbora ostati među najsiromašnijim krajevima Srbije, bez obzira na to “čije” su to općine. Također, koncept uspostavljanja strogo etnički definiranih lokalnih vlasti u karakteristično izmiješanim krajevima, koncept koji već dvadeset godina forsira međunarodna zajednica u pokušaju “reguliranja” međuetničkih odnosa na Balkanu, još se jednom pokazuje kao potpuni promašaj.