politika
vijest

Široki konsenzus protiv većine

Foto: AFP / Angelos Tzortzinis

Prema pisanju atenskog dnevnog lista Ta Nea, Bruxelles se nada da će nakon skorih parlamentarnih izbora u Grčkoj biti formirana što šira vlada. Tu je želju za grčke novine izrazio neimenovani visoki europski izvor dodavši kako bi takva vlada “pružila veću sigurnost po pitanju duga”. Podsjetimo, do raspisivanja drugih izbora ove godine došlo je nakon što je premijer Aleksis Cipras nenadano podnio ostavku suočen sa sve većom opozicijom unutar vlastite stranke. Izazov za jedinstvo vladajuće Sirize bio je sporazum o nastavku provođenja “mjera štednje” po briselskom receptu koji je bio uvjet za prekid blokade grčkog financijskog sektora koji su provodili “partneri” iz eurozone. Stranka koja je uvjerljivo pobijedila na izborima u januaru uz obećanje promjena, tako je bila prisiljena provoditi politiku koja se ne razlikuje značajno od one njezinih prethodnika.

Sazivanje izvanrednih izbora iznenadilo je opoziciju unutar Sirize i prisililo ih na prijevremen izlazak iz stranke i hitnu samostalnu pripremu za izbore. Podjela unutar stranke je, prema nekoliko različitih anketa, smanjila potporu vladajućoj stranci za više od trećine pa se predviđa da je sada podržava 25-30% birača, nasuprot 40-45% u julu. No potpora novoj stranci koju su pokrenuli disidenti Sirize s drugim akterima nije analogan gubicima matične stranke. U toj situaciji, osobito s obzirom na još uvijek slabu potporu tradicionalnim strankama, koalicijska vlada čini se neizbježnom. No brige Bruxellesa nisu vezane samo uz brzinu postizbornog procesa formiranja vlade, već prije svega uz strah od mogućnosti postizanja sporazuma “samo s polovicom Grčke”. Drugim riječima, široka koalicija trebala bi osigurati da ne postoje značajne snage izvan vlasti koje bi kapitalizirale na nepopularnim mjerama.

Nova će vlada u svakom slučaju dakle biti vlada jedinstva oko politika koje zahtijeva Bruxelles. No iako je u Bruxellesu nezamisliv bilo kakav rasplet osim nastavka iste politike, protiv nje se već ranije na referendumu održanom u julu izjasnilo više od “polovice Grčke”. To što je bez obzira na potporu svaka promjena politike neprovediva unutar političkog sistema, kako grčkog tako i europskog, najrječitiji je komentar njegove demokratičnosti.