politika
Makedonija
vijest

Vanjsko testiranje kvalitete ili dvostruko ocjenjivanje?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Kao što su i najavili, makedonski srednjoškolci nastavljaju svoju borbu protiv eksternih testiranja koje je makedonska vlada pokušala provesti početkom ove godine. Protivljenje vanjskom testiranju dovelo je do masovnih srednjoškolskih prosvjeda i osnutka srednjoškolskog plenuma.

Opozicijski socijaldemokrati, po povratku u parlament, predali su prijedlog zakona kojim se abolira kontroverzna obrazovna reforma što je za cilj imala provesti komercijalizaciju obrazovanja. Socijaldemokrati, slažu se, barem na deklarativnoj razini, s učenicima, te su kao razlog prijedloga zakona naveli da reforma koju vlada pokušava provesti već sada rađa neželjenim posljedicama štetnima za kvalitetu makedonskog obrazovanja.

Učenici su najavili nastavak borbe protiv reforme odmah po početku nove školske godine. Primarni je zahtjev i dalje ukidanje vanjskog testiranja nad učenicima javnih škola. Osim što takvo vanjsko testiranje učenicima predstavlja dodatno i nepotrebno opterećenje, oni smatraju da bi takvo nešto također zbog prevelikog vrednovanja takvih rezultata osporilo ishode njihovog prethodnog četverogodišnjeg školovanja, odnosno, obezvrijedilo bi ocjene koje su im dodjeljivali profesori. Učenici se stoga pitaju, čemu dvostruko ocjenjivanje?