politika
Rumunjska
vijest

RU: Postotak cijepljene djece mora biti 95 posto inače se razvija rizik od epidemija

Foto: BSIP / Laurent Gluck

Rumunjska razmišlja o uvođenju zakona koji bi zabranio upisivanje necijepljene djece u škole i vrtiće. Isti zakon bi također predviđao i financijske kazne za roditelje koji ne cijepe svoju djecu, piše BIRN.

U rumunjskom Ministarstvu zdravlja, gdje se ovaj zakon upravo piše kažu kako se Rumunjska suočava sa zabrinjavajućom situacijom jer se broj necijepljene djece rapidno povećava nakon što su roditelji proveli kampanju protiv cijepljenja djece. Kako bi se spriječile epidemije broj cijepljene djece mora se kretati na 95 posto, no u Rumunjskoj se taj postotak sve više smanjuje čime se rizik za izbijanje epidemija zaraznih bolesti radikalno povećava. Prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, grupni imunitet koji sprječava pojavu epidemija poput ospica, zaušnjaka ili dječje paralize nestaje kad postotak cijepljene djece padne na 95 posto populacije.

Razlozi roditelja za odbijanje cijepljenja temeljeni su na etičkim prigovorima o sadržaju cjepiva i svjedoče o nepovjerenju roditelja u institucije koje blisko surađuju sa mahom privatnim farmaceutskim kompanijama kojima roditelji ne vjeruju s objašnjenjem da se zbog profitnog interesa farmaceutskih kompanija ne pazi dovoljno na kvalitetu cjepiva. Također smatraju da cjepiva izazivaju ozbiljne bolesti poput paralize, sljepoće, autizma, meningitisa, alergija i oštećenja živčanog sustava. No, zasad ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju ove bolesti s cjepivima danima djeci.

No, s obzirom na sve veći otpor roditelja u raznim europskim zemljama, očito je da se njihovi stavovi ne mogu dalje ignorirati, stoga je možda jedno od mogućih rješenja, osim penalizacija roditelja i djece, i to da država strože kontrolira farmaceutsku industriju i kvalitetu cjepiva.