rad
Slovenija
vijest

Privremeno stopirana prodaja slovenskog Telekoma

Foto: AFP

Iako je nadzorni odbor Slovenskog državnog holdinga prošli tjedan donio odluku o prodaji Telekoma Slovenije britanskom investicijskom fondu Cinven, realizacija posla je zapela. Naime, Cinven je postavio nove uvjete, odnosno želi iz transakcije odstraniti rizik koji sa sobom nosi rasplet slučaja Telekomove tvrtke kćeri One koja operira na makedonskom tržištu. Prije prodaje dogovoreni plan je sljedeći: na makedonskom tržištu dolazi do spajanja One-a i austrijskog VIP-a, a nakon spajanja VIP otkupljuje One od Telekoma po cijeni od 100 milijuna eura. No, da bi se plan ostvario prvo treba sačekati odluku makedonskog regulatora koji bi 9. srpnja morao odlučiti dolazi li spajanjem do prevelike i nedopustive koncentracije na tržištu. Cinven se želi zaštiti od rizika neuspjeha spajanja, odnosno taj rizik transferirati na Holding dodatnim snižavanjem cijena dionica.

Zasad se čini da nijedna strana nije spremna popustiti. Čini se da su tri opcije u igri. Prva, po kojoj se rizik prebacuje na Cinven na način da odmah plati 35 milijuna eura za One i ostatak pri okončanju transakcije. Druga opcija je ona u kojoj je rizik prebačen na Holding. Odnosno, Cinven bi odmah kupio i One, a u slučaju “krive” odluke regulatora bi Holding morao kompenzirati nastalu “štetu”. Treća je opcija da se One u potpunosti izuzme iz transakcije i da Cinven kupi samo Telekom bez tvrtke kćeri i to po nižoj cijeni od inicijalno dogovorene.

Većina poznavatelja prilika drži da Holding neće ulaziti u nove rizike s obzirom na opseg već prihvaćenih u ovoj transakciji. Ukoliko kroz ovaj tjedan ne dođe do dogovora Cinven će zamrznuti pregovore dok ne bude poznata odluka iz Makedonije. Protivnicima privatizacije Telekoma ovakva dinamika događaja otvara neočekivani prostor za dodatni angažman na obustavi privatizacijskog procesa.