društvo
vijest

Priznanje istospolnih zajednica u Grčkoj

Foto: NurPhoto / Kostis Ntantamis

Grčka se sprema za proširenje prava “civilnog partnerstva” na istospolne parove, najavilo je tamošnje ministarstvo pravde. Ukidanjem ograničenja institucije partnerstva (uvedenog prije sedam godina) samo na zajednicu muškarca i žene, Grčka će po prvi put zakonski regulirati životne zajednice homoseksualnih parova. Tom promjenom zemlja prestaje biti jedna od članica Europske unije koje još ignoriraju činjenicu da velik dio njihovih državljana živi u životnim partnerstvima bez prava koji pripadaju njihovim susjedima. Prema istraživanjima javnog mnijenja čak 56% grčkih državljana podržava proširenje prava braka (a ne samo partnerstva) i na istospolne parove.

Nakon gotovo sigurnog izglasavanja jučer predloženog zakona u grčkom parlamentu, od zemalja Unije bez ikakve regulacije ovog pitanja ostat će samo Cipar, Litva, Poljska, Italija i Rumunjska (u kojima su također u tijeku pokušaji izmjena), te Bugarska, Poljska, Slovačka i Latvija u kojima nema naznaka pozitivnih promjena u ovom smjeru. Do promjene u Grčkoj dolazi nakon presude Europskog suda za ljudska prava (2013.) kojom se osuđuje ograničenje civilnog partnerstva, a presudu je odlučila uvažiti tek aktualna vlada pod vodstvom Sirize. Novim zakonom, parovi će imati većinu prava kao bračni parovi, uključujući i nasljedstvo, ali će također moći sami detaljnije regulirati svoje imovinske odnose.

Zanimljivo, zakonska ograničenja istospolnih partnerstava u Grčkoj, kao i u mnogim drugim zemljama, zapravo su novijeg porijekla. Naime, zakon iz 1982. godine (donesen za mandata premijera Andreasa Papandreua, čija je socijalistička vlada također u ono vrijeme bila smatrana radikalno ljevičarskom) koji je legalizirao građanski brak nije precizirao spol “osoba” koje mogu stupati u brak. Koristeći tu činjenicu, načelnik malog otočića Tilosa je 2008. godine vjenčao dva istospolna para što je izazvalo oštru pravnu polemiku i moralnu paniku u konzervativnim krugovima. Vrhovni je sud te brakove kasnije poništio.