politika
vijest

Radnici RIZ-a u borbi za dionice

Foto: Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat

Radnici zagrebačke tvrtke RIZ Odašiljači okupili su se jutros pred Saborom i tražili od zastupnika da se njihov slučaj uvrsti na saborski dnevni red prije početka ljetne stanke i da pritom obvežu Vladu RH da tvrtki vrati na upravljanje 200.000 dionica sukladno prijedlogu ministarstva gospodarstva i financija. Trenutno dionicama, koje čine većinski udjel, upravljaju Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Prema tvrdnjama radnika, navedene institucije namjerno zavlače s poštivanjem prijedloga ministarstva, radeći u interesu onih kojima bi odgovarala likvidacija firme. Prvenstveni interes vezan je uz atraktivnu lokaciju na Maksimiru koja mnogima izgleda kao privlačna investicija. Također, u RIZ-u postoje dva osnovna proizvodna programa, jedan zasnovan na odašiljačima i namijenjen izvozu, a drugi na elektronskim brojilima, usmjeren na domaće tržište. Uvoznici brojila imali bi iznimnu korist ukoliko bi RIZ prestao s proizvodnjom.

Već smo pisali opširno o tranzicijskoj putanji RIZ-a i otporu radnika, ali podsjetimo na osnovnu liniju. Tolika količina dionica u vlasništvu države je zapravo kapital koji je u procesu dezintegracije Jugoslavije i procesa pretvorbe ostao na računima poslovne banke Vojni servis koja je poslovala u sklopu Narodne banke Jugoslavije. Dio novca bio je na računima u Beogradu, a veći dio je bio oročen u New Yorku. Taj novac je posredstvom Banke za poravnjanja iz Basela doznačen na račun ministarstva financija još 2003. godine, no cijelo vrijeme se odugovlačilo s prebacivanjem dionica na RIZ, odnosno njihovim upisivanjem u temeljni kapital čime bi tadašnji privatizacijski “heroji” postali manjinski vlasnici. Kao što vidimo, uskraćivanje dionica radnicima i dalje traje, a sve u svrhu blokiranja bilo kakvog oblika radničkog odlučivanja o sudbini njihovog poduzeća.

A tragikomičnu notu cijeloj priči daje jedini aspekt “aktivnog upravljanja” dionicama pod patronatom CERP-a. Kako ističu radnici u svom zahtjevu: “Da apsurd bude veći, CERP konfiscirane dionice RIZ-a dijeli širom Hrvatske kao naknadu za konfisciranu privatnu imovinu nakon 1945. godine.”