politika
vijest

Neobični uvjeti socijalnog programa: Vulinova inovacija

Foto: AFP / Andrej Isaković

Prilikom današnje posjete gerontološkom centru u Kragujevcu, renoviranom novcem resornog ministarstva, ministar za rad, zapošljavanja, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin obavijestio je javnost o socijalnom programu koji je vlada namijenila za radnike 530 poduzeća u restrukturiranju i onih u kojima je poništena privatizacija. Vulin je istaknuo kako je vlada Srbije za socijalni program zbrinjavanja radnika osigurala 16 milijardi dinara(oko 130 milijuna eura) uz dodatnih 500 milijuna dinara iz fonda solidarnosti. Iako je naglasio kako su sredstva dovoljna za sve radnike spomenuo je i neobičnu proceduru nužnu za pokretanje programa.

Naime, uključivanje radnika u socijalni program ovisi o direktoru poduzeća u restrukturiranju. Da bi se program aktivirao rukovodstvo poduzeća mora poslati zahtjev vladi, inače od isplate sredstava neće biti ništa. Vulinovim riječima: “Radnike i sindikate molim da izvrše pritisak na svoje rukovodstvo, da nam se što pre obrate sa zahtevom za socijalni programom i sa konkretnim planovima za njegovu realizaciju.” Napomenuo je i kako je ministarstvo već u nekoliko navrata podsjetilo poduzeća na rokove za predaju zahtjeva. Radnicima i sindikatima je uputio i dodatni apel pozvavši ih da ne dopuste da zbog “ličnih interesa ili zato što je neko lenj ili nesposoban radnici ostanu bez socijalnog programa”.

Dakle, država nakon što je kroz proces restrukturiranja više od 500 javnih poduzeća, što stečajem što privatizacijom, u sklopu reformskog pothvata pod patronatom MMF-a, lišila tisuće radnika sredstava potrebnih za život, kompenzaciju im uvjetuje pritiskom na direktore poduzeća koja više ne funkcioniraju. Pitanje koje se nužno nameće glasi: koju polugu pritiska imaju radnici prema rukovodstvu u slučaju u kojem poduzeće više ne radi? Očito se radi o još jednoj Vulinovoj inovaciji u domeni socijalne politike – socijalni programi se uvjetuju uspjehom u sindikalnoj borbi unutar ugašenih poduzeća.