politika
vijest

Trošak režija u plaći u zemljama regije

Foto: AFP / Eric Audras / AltoPress / PhotoAlto

Među europskim zemljama Slovenija ima najskuplje režije koje stanovnike te zemlje na mjesečnoj razini koštaju 213 eura. Visoke su i u Hrvatskoj gdje u prosjeku iznose 208 eura. U Srbiji pak iznose 150 eura što je promatrano u apsolutnim odnosima možda nisko, međutim ako se u obzir uzmu i prosječne plaće koje su u siječnju 2015. godine u Sloveniji iznosile 1536,96 eura bruto, u Hrvatskoj 1033 eura bruto, a u Srbiji 450 eura bruto (minimalne plaće su u istom razdoblju iznosile u Sloveniji 790 eura bruto, u Hrvatskoj 395 eura bruto, a u Srbiji 180 eura bruto) dolazi se do zaključka da su režije najskuplje u Srbiji gdje na njihovo plaćanje odlazi više od 40 posto prosječne mjesečne neto plaće. U Hrvatskoj na režije odlazi 23 posto prosječne neto plaće, a Slovencima režije “pojedu” 20 posto mjesečne plaće.

Kako bi podmirili režije, radnici u Hrvatskoj za njih rade 38 sati mjesečno, u Sloveniji za to rade 32 sata mjesečno, dok se u Srbiji samo za režije radi 68 sati mjesečeno. Da bi ovi podaci bili još depresivniji, mediji u Srbiji navode i podatak kako stanovnici Helsinkija za režije rade mjesečno svega 5 sati.

Ako se u obzir uzme činjenica da tek jedna trećina radnika u Srbiji ima prosječnu plaću, razvidno je kako dvije trećine radnika rade i puno više od 68 sati mjesečno samo da bi podmirili režije. Srbija je, prema mnogim istraživanjima, jedna od najjeftinijih zemalja za život. Većina tih istraživanja, međutim, u obzir ne uzima prosječna primanja, već samo razlike u cijenama namirnica, prijevoza, usluga u restoranima, kao i troškova za struju, vodu i ostale komunalije u različitim zemljam, pišu Večernje novosti.

“Nikako ne možemo da se poredimo sa zemljama koje su u EU, jer su njihove plate mnogo više nego što su u Srbiji. Priče da recimo plaćamo najjeftiniju struju u regionu slaba je uteha građanima. Cene meri to koliko mi od naših plata možemo da kupimo. Koliko kilovata može da podmiri nečija plata? Ako ćemo u EU, država mora da omogući građanima pristojan i normalan život koji imaju potrošači u EU, gde će na hranu i režije odlaziti trećina primanja, a ne kao sada u Srbiji gotovo cela plata”, kazala je za Večernje novosti Vera Vida, predsednica Centra za potrošače Srbije.