politika
vijest

Promptna reakcija na prozivke kapitala

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

Nakon što je početkom tjedna bivši generalni menadžer Forda za Rumunjsku prozvao tamošnju Vladu zbog infrastrukturne potkapacitiranosti, a koji dan kasnije mu se pridružio i kolega iz Daciae u vlasništvu Renaulta, Vlada je brzo reagirala. Dok su zamjerke iz Forda na neadekvatnost prometne mreže bile manje-više aranžirane u pasivno-agresivnom žanru koji je uključivao “neophodna” otpuštanja radnika zbog nemogućnosti aktivacije svih kapaciteta pogona, iz Renaulta su bili konkretniji i postavili precizniji ultimatum: ako se do 2020. godine ne sagradi autocesta Sibiu-Pitesti morat ćemo donijeti neke ”ključne odluke”. Što u prijevodu znači preseljenje pogona, vjerojatno u Maroko.

Vlada je jučer najavila da će dati sve od sebe da se autocesta završi do deadlinea koji je dao Renault. S obzirom da pritiscu već traju neko vrijeme Nacionalna kompanija za autoceste je još u veljači angažirala jednu talijansku i jednu rumunjsku firmu da izrade studiju izvedivosti projekta, a jučer je iz ministarstva prometa potvrđeno da je autocesta Sibiu-Pitesti top prioritet unutar prometnog Master plana kojim se Vlada namjerava domoći evropskih sredstava za prometne investicije. Izgradnja prioritetne autoceste bi trebala trajati 4 godine, od 2017. do 2020., a predviđena cijena je 1,6 milijardi eura bez pdv-a.

Dok će se Vlada u idućem periodu vjerojatno boriti s izračunima o sačuvanim radnim mjestima putem infrastrutkurne investicije, oni kojima su radna mjesta jedini izvor sredstava za preživljavanje borit će se s prilično presudnijim izračunima promatrajući igrokaz između kapitala i države režiran imperativima akumulacije.