politika
vijest

Eksplozije na najvećem kopnenom naftnom polju u Europi

Foto: Gent Shkullaku / AFP

Albanska vlada naredila je jučer ujutro evakuaciju sela Marinza nedaleko grada Fiera nakon višestrukih eksplozija u naftnom polju na jugu zemlje, javljaju agencije. Do nesreće je došlo prilikom postupka ekstrakcije nafte i plina iz škriljca koji uključuje upumpavanje znatnih količina vode i kemikalija u stijene. Povremene eksplozije i podrhtavanja tla kao i zagađenje podzemnih voda već su nekoliko puta potaknuli lokalno stanovništvo na prosvjede. Iako je do sada negirala svoju odgovornost za lokalne probleme, vijest o ovoj nesreći potvrdila je i kompanija Bankers Petroleum koja drži koncesiju nad naftnim poljem Patos-Marinza, najvećim kopnenim izvorom nafte u Europi.

Bankers je kompanija registrirana u Kanadi, a koncesiju je dobila 2004. da bi nekoliko godina kasnije preuzela kontrolu i nad poljem Kuçova, drugim najvećim albanskim izvorom nafte. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je 2009. kompaniji odobrila kredit u iznosu od 110 miliona dolara koji je kasnije povećan na 200 miliona uz odgodu otplate do 2020. Već nekoliko godina kanadski “investitor” drži titulu najprofitabilnije tvrtke u Albaniji, s prošlogodišnjom rekordnom dobiti od gotovo 600 miliona dolara. Sredinom prošle godine albanski predsjednik Bujar Nishani odlikovao je direktora Bankersa Abbyja Badwija ordenom za “posebne zasluge” tijekom ceremonije održane u predsjedničkoj palači.

Istodobno, prema podacima Bloomberga, benzin za potrošače u Albaniji spada među najskuplje u svijetu i znatno je skuplji od onog u susjednoj Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu.