politika
vijest

Propadaju bugarski proizvođači mlijeka

Foto: Georges Gobet / AFP

Sve veći broj bugarskih mljekara prisiljen je zatvoriti svoje farme uslijed dramatičnog pada otkupne cijene mlijeka, pišu bugarski mediji. Procjenjuje se kako su cijene pale za čak 35% od novembra prošle godine, što je izravna posljedica ruskog embarga na uvoz hrane iz zemalja Europske unije. Bugarska je zajedno s Rumunjskom jedna od zemalja najpogođenijih eskalacijom napetosti i međusobnim sankcijama između Rusije i EU, s obzirom da je razvoj prehrambenog sektora i osobito mljekarstva proteklih godina temeljen na izvozu na Istok.

Prekid izvoza je dakako proizveo velike viškove što je omogućilo pad cijena, no niža otkupna cijena nije istodobno utjecala i na cijenu u trgovinama. Osim toga, kako Bugarska nije jedina zemlja koja je ostala bez velikog izvoznog tržišta, njezino je domaće tržište preplavilo mlijeko iz drugih zemalja EU, osobito znatno subvencioniranije mlijeko iz Zapadne Europe.

No unatoč tome, Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo Europske unije je krajem januara odbilo zahtjeve bugarskog i rumunjskog ministarstva poljoprivrede za kompenzacijama zbog štete nastale prekidom izvoza te spriječilo namjeru dvaju balkanskih zemalja da isplate privremenu državnu pomoć poljoprivrednicima koja je inače zabranjena zbog “zaštite trišnog natjecanja”.

Izvor: BIRN, Novinite, Vijeće EU