politika
vijest

Bugarske elektroprivredne kompanije optužene za ilegalno povećanje cijena

Foto: eps.rs

Bugarska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izdala je u četvrtak priopćenje u kojem se navodi da su tri kompanije za distribuciju električne energije što posluju u Bugarskoj – CEZ, EVN i Energo Pro – prekršile članak 21. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Kršenje zakona odnosi se na nerazumno visoke cijene za pristup stupovima niskonaponske mreže. Tim činom kompanije su oštetile kupce i naštetile interesima stanovnika. Prekršaj se uglavnom sastoj od uvjeta pod kojima su tri kompanije osiguravale prava za izgradnju kabelske mreže za elektroničke komunikacije na stupovima niskonaponske mreže diljem Bugarske, pišu Novinite.

Analize tržišta pokazuju kako ne postoji ekonomski isplativiji način distribuiranja električne energije od distribucije putem već postojeće mreže kojom upravljaju tri navedene kompanije. Prema procjenama, alternativa izgradnje potpuno nove mreže distribucije električne energije nije ekonomski opravdana. U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja zaključeno je da su cijene po kojima kompanije iznajmljuju distribucijsku mreže određene bez jasne analize faktora koji utječu na formiranje cijene. Kako se može iščitati iz dokumenta kojeg su kompanije dostavile, isti trošak navodi se dva puta – u troškovima licence i u komponenti dodane vrijednosti. Nerazumno visoki tršoškovi licenciranja u konačnici dovode do nepotrebno previsokih cijena struje koje plaćaju krajnji potrošači.

U konačnici, zaključak bugarskog AZTN-a glasi da tri elektroprivredne kompanije “eksploatiraju bugarsko tržište”, iako bi pravilniji zaključak bio da te kompanije eksploatiraju bugarske stanovnike.