politika
vijest

Makedonija i BiH osnivaju “Zajedničke balkanske snage”

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Obrambene snage Bosne i Hercegovine i Makedonije mogle bi ubuduće zajedno nastupati u slučajevima elementarnih nepogoda u zemljama regije. S ovim su ciljem bosanskohercegovački ministar obrane Zekerijah Osmić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga BiH Anto Jeleč poduprli inicijativu načelnika Glavnog stožera Armije Republike Makedonije general pukovnika Gorančeta Koteskog o stvaranju zajedničkih balkanskih vojnih snaga, prenosi Novi list.

General Koteski iznio je prijedlog o osnivanju zajedničkih balkanskih snaga koje bi pri pri rješavanju elementarnih nepogoda djelovale zajedno. Ministarstvo obrane BiH u cijelosti podržava taj prijedlog. Sugovornici su se složili oko važnosti regionalnih sigurnosnih inicijativa kao ključnog oblika suradnje za BiH i Makedoniju ali i drugih zemalja regije.

Podsjetimo, prošlogodišnje poplave vlasti u pogođenim zemljama regije mahom su dočekali nespremne. U slučaju BiH za razliku od drugih institucija te zemlje, oružane snage su prilikom prošlogodišnjih poplava dale sve od sebe da evakuiraju i zbrinu ugroženo stanovništvo. Bilten je lani pisao o zanemarivanju potencijalnih kriznih situacija zemalja regije. Tako je bio naveden primjer kako se primjerice u budžetu entiteta Republike Srpske koja je bila najviše pogođena poplavama već godinama ne izdvajaju sredstva za krizne situacije, a u republičkom budžetu za prošlu je godinu stavka o budžetskim rezervama koje se izdvajaju u kriznim situacijama potpuno izbrisana. U Hrvatskoj i Srbiji pak, obrana od poplava dobrim je dijelom ovisila o samoorganiziranosti i brzim reakcijama stanovništva. Dijelovi Makedonije su ponovno početkom ovog mjeseca poplavili, a ispod vode su ostale i tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta.  Zajednički napori u obrani regije od prirodnih nepogoda čine se stoga nužnima.