politika
vijest

Blairov balkanski angažman

Foto: Citizenside / Brian Minkoff

Prema pisanju britanskog Guardiana, bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva Tony Blair novi je savjetnik srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Ovaj angažman izazvao je opravdana čuđenja s obzirom da je Blair 1999. bio jedan od najsnažnijih zagovaratelja bombardiranja Srbije, dakle u vrijeme kada je Vučić bio ministar za informiranje. Mnogima nije promakla ni činjenica da je Vučić potpisan kao urednik “knjige” svog bivšeg stranačkog šefa Vojislava Šešelja koja je naslovljena “Engleski pederski isprdak Toni Bler”.

Još je veće iznenađenje izazvala informacija iz neimenovanih izvora bliskih vladi kako Blairove usluge plaćaju Vučićevi “prijatelji” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata s kojima je zadnjih godina dogovorio nekoliko velikih poslovnih projekata, uključujući prodaju JAT-a i kontroverzni “Beograd na vodi”. Guardian tvrdi da je Blairov novi angažman nastavak intenzivne suradnje UAE i Blaira na bliskoistočnim poslovnim projektima.

Nazivan arhitektom koncepta “novih laburista”, Blair (na vlasti 1997.-2007.) je bio jedan od najpopularnijih britanskih političara, no njegova je karijera neslavno završila nakon nekoliko katastrofalnih vojnih angažmana, osobito onog u Iraku, zbog čega je bio prisiljen podnijeti ostavku. Nakon njegovog odlaska s mjesta premijera pokrenuto je više kampanja za njegovo uhićenje pod optužbom za ratne zločine, osobito zbog falsificiranja izvještaja pred parlamentom koji je bio ključan za odluku o sudjelovanju UK u iračkom ratu.

Autor “popravljenog” izvještaja i Blairov bivši spin-doktor Alastair Campbell prošlog je mjeseca održao predavanje srbijanskim dužnosnicima. Dvojac sada vodi lobističku tvrtku koja je na nepoznatim poslovima surađivala s mnogim vladama uključujući autokrate poput Nursultana Nazarbajeva iz Kazahstana i Ilhama Alijeva iz Azerbajdžana. U regiji je uz srbijansku Blaira angažirala i albanska vlada. Obje vlade navodno očekuju da će suradnja s Blairom ubrzati njihove europske integracije.