politika
vijest

Svijetla budućnost za obnovljive izvore, još svjetlija za naftu i plin

Foto: AFP / Getty Images N.A. / Joe Raedle / Ilustracija

Unutar 20 godina obnovljivi izvori energije bit će glavni globalni izvor energije, pri čemu bilježe rast upotrebe i kapaciteta, brži nego bilo koje drugo gorivo ranije u povijesti, Euractiv prenosi izjave britanske petroenergetske kompanije British Petrol.

Prema procjenama PB-a OIE će imati udio od 30 posto u globalnoj proizvodnji i potrošnji struje do 2040. godine. Ova najnovija procjena predstavlja porast od pet posto koliko se do sada prognoziralo u istom periodu. Euractiv naglašava da se radi o globalnom porastu, dok će u Europi, u istom periodu, rast iznositi čak 50 posto udjela u potrošnji struje.

Kako navodi BP u svom energetskom godišnjaku, nafti je trebalo 45 godina da poraste 1 posto upotrebe na 10 posto, dok je plinu za isto trebalo više od 50 godina. S druge strane iste učinke, OIE mogli bi ostvariti u periodu od 25 godina. U slučaju aktivnije trke za višim ekološkim ciljevima isto bi se moglo ostvariti u periodu o 15 godina, što smatraju izrazito važnom povijesnom činjenicom.

Istovremeno, BP ne očekuje potpuno istiskivanje nafte, dapače, prema njihovim proračunima, potreba za ovim petroenergentom doseći će vrhunac tek 2030-ih godina, a uz stroži ekološki cilj i to se može dogoditi i za koju godinu. Da se sve ovo može dogoditi u kratkom periodu, ali neće, svjedoči drugi dio izvještaja BP-a koji i dalje predviđa izrazito važnu ulogu fosilnim gorivima, i to do 2040. godine te procjenjuju da će za to trebati uložiti “značajna” sredstva, stoga očekivano, planiraju povećati svoju proizvodnju plina i nafte za 16 posto do 2025.

Ista firma predviđa rast emisija CO2 za 10 posto do 2040. a zbog rasta od 30 posto globalne potrebe za energijom. Ipak, kao što je vidljivo iz njihovog godišnjaka, BP planira budućnost po logici “business as usual” prebacujući odgovornost ponovno na državu porukom kako će razvoj OIE ovisiti o državnim politikama. U idealnom scenariju, država procjenjuje da može razvijati OIE i bez BP-a i sličnih kompanija, te sve ulaže u niskonaponske decentralizirane modele umrežavanja proizvođača struje iz npr. solara. Država također istovremeno ulaže u istraživanja skladištenja OIE, kao što razvija i nove modele održavanja distribucijske mreže. U idealnom scenariju…. U onom izglednom, sve će biti točno kako BP kaže. Iako ne mora, kao što uostalom, njihovi izračuni i pokazuju…