politika
Bugarska
vijest

Kampanje “čišćenja” Bugarske od Roma

Foto: Facebook / Antifa Bulgaria

Suze i molbe lokalnih stanovnika nisu prije tjedan dana zaustavile bagere koji su porušili selo Vojvodinovo u okolici bugarskog grada Plovdiva. I to unatoč tome što je rušenje ostavilo desetine stanovnika, uključujući i malu djecu, bez doma i skloništa usred zime, na temperaturi od minus deset stupnjeva. Ključni razlog zašto u ovom slučaju nije bilo nikakve milosti je činjenica da su novi beskućnici po nacionalnosti Romi, a da njihovo naselje formalno bilo neregulirano. Sve to učinilo ih je metom ministra obrane Krasimira Karakačanova i njegove antiromske kampanje.

Do rušenja je došlo na inicijativu ministra, kojeg je na to ponukao nedavni incident u kojem se nekolicina romskih mladića iz naselja sukobila s jednim zaposlenikom bugarske vojske, nakon manje prometne nesreće. Ovaj je banalni incident poslužio kao posljednji izgovor ministru, inače šefu jedne male ekstremno desničarske stranke, za osvetu stanovnicima Vojvodinova. Ali ovo je daleko od njegovog jedinog napada na Rome. Njegov prošlotjedni poziv da se “prestane slušati branitelje ljudskih prava” i pokrene “sveobuhvatni program za rješavanje ciganskog pitanja”, samo je eskalacija njegove uobičajene retorike.

Osim što je dobila relativno novi i oštriji genocidni prizvuk, ta je retorika ovog puta imala i izravne materijalne posljedice u akciji kolektivnog kažnjavanja stanovnika Vojvodinova. No dok su ministrove napade gotovo svi mediji prenosili sasvim nekritički, doprinoseći atmosferi mržnje, romske udruge su, zajedno s antirasistički raspoloženim građanima, prekjučer ispred održale prosvjed u Sofiji tražeći izbacivanje Karakačanova iz vlade. Ovaj prosvjed vjerojatno neće opametiti ministra, ali je barem pokazao da Romi i antirasisti neće šutke trpjeti njegovo nasilje.