rad
vijest

Utjecaj klimatskih promjena na radnike

Foto: AFP / Getty Images North America / David McNew / Ilustracija

Klimatske promjene utječu na zdravlje radnika u svim granama poslovanja, stoga radnički sektor mora promptno reagirati kako bi zaštitili radnike od posljedica promjena u okolišu. Rezultati su to studije koju je objavila Francuska agencija za hranu, okoliš i zaštitu na radu (Anses) 19. aprila. Rizici kojima su radnici izloženi, a koji nisu vezani za klimatske promjene tiču se problema koje proizvode buka i umjetna radijacija. Cilj istraživanja bio je pokušati predvidjeti probleme koje će klimatske promjene izazvati do 2050. godine.

Najvažniji uzroci problema su povećanje temperatura, promjene u biološkom i kemijskom sastavu okoliša te porast učestalosti i intenziteta meteoroloških događaja (poplava, suša, požara), kazala je Francuska agencija. Studija je naglasila poveznice između klime, okoliša i zdravlja na radnom mjestu, kako bi mogla pravovremeno procijeniti opasnosti po zdravlje koje uzrokuju rast temperatura i promjena obrazaca meteoroloških događaja.

Fiziološki i psihološki učinci

Na primjer, izlaganje pretjerano visokim temperaturama na radnim mjestima može izazvati vrtoglavice, dehidraciju, ili toplotni udar. Klimatske promjene također izazivaju i psihološke posljedice, lakše dolazi do tenzija, povećavaju se rizici od nesreća na radu, opada predanost poslu, a nipošto nisu zanemarivi učinci inhalacije toksičnih tvari kojima je ispunjena atmosfera, kao i drugih bioloških agensa, lakše razvijanje bolesti, utjecaj peludi itd…

Znanstvenici predviđaju širenje područja staništa prenosioca raznih bolesti, npr. staništa komaraca ili krpelja koji će se početi nastanjivati na područjima gdje ranije nisu mogli opstati. To će imati poseban utjecaj na radnike koji rade u divljinama ili u dodiru sa životinjama. Pošto će se povećati potreba za radnicima koji bi sanirali požare, suše i poplave, raste i rizik od broja tako ugroženih radnika. Sanacija takvih događaja zahtjeva dobru fizičku spremu koja će biti narušena nesvjesticama i fizičkoj iscrpljenosti.

Anses je donio preporuke poslodavcima, sindikatima i političarima da se promptno mobiliziraju i počnu raditi na osvještavanju zaštite na radu od klimatskih promjena koje već utječu na naše zdravlje. Rizici se moraju anticipirati i u sve poslove moraju se ugraditi zaštitni osigurači od utjecaja klimatskih promjena na ljude na radnim mjestima.