politika
Srbija
vijest

Vučićev đoker Putin

Foto: AFP / Pool / Yurij Kočetkov

Boravak predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Moskvi ovoga tjedna koincidira sa glasanjem o Rezoluciji o ljudskim pravima na Krimu u generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda održanoj u utorak. Od svih balkanskih zemalja samo je Srbija glasala protiv, dok se Bosna i Hercegovina suzdržala od glasanja. Rezolucija je prihvaćena glasovima 70 delegacija, njih 26 bilo je protiv (Rusija, Kina, Iran i Venecuela,…), a začuđujuće mnogo, čak 76 delegata imalo je istu poziciju poput BiH, odnosno, ostali su suzdržani.

I dok se odnos Srbije i Ukrajine rapidno pogoršava (Kijev je optužio Beograd da ne poduzima ništa kako bi spriječio sudjelovanje srpskih građana u ovom sukobu), “slavensko bratstvo” Rusije i Srbije funkcionira besprijekorno. Iako dio komentatora smatra da je Vučićeva lojalnost Rusiji tek PR štos, dok su stvarni Vučićevi politički ciljevi usmjereni prema Europskoj uniji, u međunarodnim odnosima, radi se ipak o savezništvu.

Vidljivo je to i iz četiri točke usaglašene između ruskog predsjednika Vladimira Putina i srpskog Vučića. Srbiji najvažnija tema je Kosovo. Stoga je Vučić od Putina tražio, da uz SAD kojeg trenutno kao posrednika nameću Albanci, i Rusija bude medijator u rješavanju kosovskog pitanja. Ruska strana odbila je srpskim novinarima komentirati ovu temu, ali je diplomat iz Kremlja Dmitrij Peskov, kazao kako je “tema Kosova ozbiljno obrađena tokom rusko-srpskih razgovora”. Dosadašnje posredovanje EU pri ovome pitanju Vučić je ocijenio sa “okej”, a konačno rješavanje ovog pitanja EU očekuje tokom 2018. godine.

Ruka ruku mije

Druga točka oko koje su Vučić i Putin postigli suglasnost je vojno-tehnička suradnja. Moskva je, kao proizvođač, načelno dala suglasnost Srbiji za pregovore sa Bjelorusijom o kupovini helikoptera i PVO sistema S-300. To nisu jedine rasprave o vojnoj opremi u Srbiji, o čemu je Vučić s Putinom razgovarao “ozbiljno” i u “četri oka”. Da Srbija neće pristupiti NATO-u, Vučić je ponovno naglasio ističući kako je “Srbija vojno neutralna zemlja, Srbija mora da osigura sebe i Srbija će napredovati u smislu svoje operabilne funkcionalnosti. To je ono što mogu da vam kažem”.

Osim međunarodnih odnosa tehničko-vojne suradnje, predsjednici nisu zaboravili ni ekonomsku suradnju pa je Vučić Putinu obećao da Srbija neće uvesti Rusiji sankcije, a Rusija će Srbiji omogućiti sudjelovanje u projektu plinovoda Turski tok.

Ipak, čini se da su Vučića u ovoj posjeti Rusiji najviše impresionirala znanstvena postignuća ruskih znanstvenika, toliko čak da dosezima ruskih znanstvenika uopće nije mogao pronaći primjenu u Srbiji. U ovom polju, jedino što je Vučiću ostalo da kaže je da su ruski znanstvenici “mnogo napredniji nego mi, rade u nauci gotovo neverovatne stvari, rade sve moguće tehnologije, koje ćemo mi verovatno da radimo za 20-30 godina. Tako da, mnogo toga smo imali prilike da vidimo u Moskvi, što je drugačije od uobičajenih stvari i zahvalan sam našim domaćinima što su nam to pokazali”, rekao je predsednik Srbije.