klima
Rumunjska
vijest

Nestale rumunjske prašume

Foto: Wikipedia COmmons

Rumunjsko ministarstvo zaštite okoliša najavilo je početkom mjeseca da započinje veliku istragu o stanju šume u nacionalnom parku Semenic-Cheile Carașului. Riječ je o parku u Banatu, na jugozapadnom dijelu Karpata, koji je posebnu državnu zaštitu dobio 2000. godine, prije svega zbog velikih površina bukove prašume. Od ove je godine zajedno sa sličnim šumama na drugim dijelovima Karpatskog gorja uvršten i na UNESCO-ovu listu svjetske prirodne baštine. No ta zaštita nije imala osobitog efekta, barem ako je suditi po nedavno objavljenim snimkama iz malih “dronova” koje pokazuju kako je barem pedeset hektara te prašume “nestalo”.

Sustavno posjećeni hektari dio su znatno većeg problema ilegalne sječe u Rumunjskoj. No ta sječa ne proizvodi samo probleme u smislu očuvanja zaštićenog prirodnog okoliša. S obzirom da se radi primarno o planinskim područjima, nagla deforestacija dovela je do erozije tla i opasnih odrona zemlje koji su već odgovorni za nekoliko katastrofa u karpatskim selima. Područje izloženo odronima prema službenim procjenama sada zahvaća 800.000 hektara, a broj stanovnika koji je u opasnosti od te nepogode je čak 250.000. Povrh svega toga, procijenjena šteta samo od registrirane krađe šume broji se u milijunima eura godišnje.

Iako se posljednji zabilježeni incident tek od nedavno službeno istražuje, nekoliko je stvari već sada jasno: za takvu sustavnu sječu šuma potrebna je velika mehanizacija, a time i suradnja barem dijela nadležnih, kao i ozbiljan kupac koji može preuzeti i otpremiti takvu količinu drveta u jednom mahu. Sve to sugerira da je problem puno ozbiljniji od nekog običnog “propusta” u zaštiti.