rad
vijest

Grčki primjer: koncesije na plaže ne funkcioniraju

Foto: AFP / Luisa Guliamaki

Sukob koji je ovog ljeta izbio zbog izglasavanja novog zakona o koncesijama na hrvatske plaže trebao bi se narednih tjedana ponovo rasplamsati, s obzirom da se upravo pripremaju pravilnici o koncesijama na nižim tijelima vlasti. No bez obzira na te detalje, izvjesno je da će se plaže, koje se inače smatraju javnim dobrom, ubuduće tretirati drugačije. One samo formalno-pravno neće biti privatna imovina, iako će u praksi koncesije izgledati vrlo slično privatizaciji. Unatoč zaoštrenim polemikama, u Hrvatskoj čini se ni ne postoji akter koji bi taj trend doveo u pitanje. Udruge i stranke koje su se bavile ovim pitanjima izrazile su zabrinutost za transparentnost postupka ili su pak određene elemente koncesija htjele ograničiti, bez da su se suprotstavile suštini ovog plana.

U kontekstu privatizacijske histerije, u kojoj sva razumna upozorenja i dokazi o štetnosti privatizacije javnog dobra ostaju ugušeni, izgleda da je jedino sporno pitanje koja će razina vlasti namirivati privatne interese na štetu javnih. A dokaza o privatizacijskoj šteti ne nedostaje. Kako ovih dana pišu grčke dnevne novine Katimerini, službe koje bi trebale nadzirati koncesije nad plažama u toj zemlji sada otvoreno priznaju da nemaju kontrolu nad time što se događa na obali. Koncesije na plaže omogućene su prije desetak godina, na početku krize, a odluka o njima prepuštena je lokalnim vlastima. Iako su uvjeti koncesije formalno ograničeni, država “gubi bitku” s koncesionarima jer nema kapaciteta da kontrolira poštuju li se ugovori o njima.

Kršenje uvjeta koncesije je sveprisutno, osobito ilegalno širenje ogradi, suncobrana i ležaljki, odnosno prisvajanje veće javne površine od dopuštenog. Očekivano, koncesionari također izbjegavaju obavezu održavanja i čišćenja prostora pod koncesijom. Naposljetku, pojedini od njih su čak prestali i plaćati koncesiju, bez da je to itko primijetio. Ovi prekršaji su “javna tajna” u većini turističkih mjesta, no iako stanovnici redovito upozoravaju na njih, kažnjavanje prekršitelja pokazuje se kao komplicirana procedura. Vlasti su uz to, tvrde u listu, otvoreno nesklone progonu poduzetnika “u jeku turističke sezone”. Ukratko, privatizacija plaža otvorila je Pandorinu kutiju koju država ni ne želi ni ne može zatvoriti.