politika
Hrvatska
vijest

Beljakovo rješenje: ajmo svi glumit’ da smo mrtvi

Foto: Facebook

Da su parlamentarne stranke u Hrvatskoj imune na bilo kakvu razrađeniju političku viziju, odavno je poznata stvar. Da je Hrvatska seljačka stranka zapravo dezorijentirani ishod stogodišnje ideološke konfuzije i konverzije, također je poznato. Da joj je trenutni predsjednik, Krešo Beljak, u najmanju ruku, ozbiljni politički diletant, nije nikakva enigma. No, razina političke maštovitosti koju je pokazao u jučerašnjem intervjuu na N1 televiziji naprosto ga amnestira od svih kriterija procjene političke ozbiljnosti.

Izdvojit ćemo centralnu izjavu i srž političkog programa za predstojeće vjerojatne parlamentarne izbore: “Mi smo zreli za rekonstrukciju republike. Treba inicirati tzv. induciranu komu, odnosno bankrot države. Treba stranim vjerovnicima reći da nismo sposobni servisirati obveze i da nas čekaju s našim dugovima pet do 10 godina dok ne udahnemo zraka i rekonstruiramo se kao država. Onda ćemo imati i rast države s jačanjem lokalnih zajednica.” Navodno se, kako Beljak kaže, i predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, slaže s tim programom. Moramo priznati da mu nije teško povjerovati.

Dakle, prema svemu sudeći, Beljak je nekad za vrijeme francuskih predsjedničkih izbora čuo sve te njihove “pete, šeste republike”, pa mu se to učinilo zgodnom idejom. Onda mu je valjda sinulo da baš i nema puno prostora za tu rekonstrukciju republike: naime, postoji nešto što se zove javni dug. Ali dometnuo se rješenju: ajmo svi kao država glumiti da smo mrtvi. A to bi se tehnički izvelo tako da vjerovnicima kažemo da pet do deset godina nećemo servisirati obveze. Naprosto im samo kažemo. Što bi samo Janis Varufakis dao da se ovoga sjetio za vrijeme pregovora s Trojkom.

Ipak, da ne bi bilo zabune, podržavamo svako provociranje financijskih tržišta, pa makar ga osmislili Beljak i Bernardić.