politika
Hrvatska
vijest

Posljednja trka Milana Bandića?

Foto: Facebook

Zagreb će se, sve je izglednije, na predstojećim lokalnim izborima (21. maja 2017.), nakon 16 godina, napokon riješiti gradonačelnika Milana Bandića. U svom posljednjem mandatu gradonačelnik se i dalje služi površnim urbanističkim projektima, poput izgradnje fontana, a radi kojih je postao popularnom metom satiričara.

Njegovu politiku dobro je sažela kandidatkinja za dogradonačelnicu Zagreba zeleno-crvene platforme Zagreb je Naš Danijela Dolenec, kazavši kako nas je “Bandić pokušao uvjeriti da je s malo novca izgradio puno, a zapravo je s puno novca izgradio malo”. Time se hoće reći da se umjesto rješavanja relevantnih gradskih problema poput socijalnih ili prometnih, bavio samo kozmetičkima, u pravilu građevinskim mešetarenjima. Bandićeve metode upravljanja gradom sve su neopreznije pri “savijanju” pravnih odredbi, i sve su eksplicitnije nalik metodama koje smo dosad dobro upoznali pišući o lošim praksama upravljanju Beogradom ili Skopjem.

Bandićev stil upravljanja često se opisuje kao autokratski, što znači da su njegove odluke često arbitrarne i nepromišljene, van propisanih procedura, a za rješavanje problema često je potrebno kontaktirati gradonačelnika osobno.

Posljednji takav primjer dogodio se noćas, kada je u Parku Trnjanska Savica, postavljena tabla gradilišta kojom je najavljena izgradnja “parka u parku”, dakako, popraćena Bandićevim zaštitnim znakom – fontanama. Baš kao što je “bivši” premijer Makedonije Nikola Gruevski od glavnog grada Skopja odlučio učiniti “još stariji i ljepši grad” tako je Bandić odlučio da će Zagreb imati više fontana od Rima, neovisno o tome što u gradskim školama otpadaju prozori, što nema dovoljno vrtića, što već više od desetljeća nije izgrađena nijedna nova tramvajska pruga, što Novi Zagreb nema bolnicu, itd… Baš kao što su srpski premijer Aleksandar Vučić i beogradski gradonačelnik Siniša Mali preko noći proveli rušenje objekata u Savamali kako bi izravnali teren za projekt sporne građanske važnosti, Beograd na vodi, tako je i Bandić u osvetu građanima Savice krenuo, uz pomoć bagera u prvim jutarnjim satima nakon postavljanja table.

Aktivisti sa Savice

Naime, nakon dobro i uspješno organiziranih prosvjeda građana na Savici je uspješno spriječena nepotrebna gradnja crkve. Kako je artikulacija protivljenja crkvi bila formulirana s obzirom na spašavanje samog parka, kandidat za gradonačelnika platforme Zagreb je naš, Tomislav Tomašević, Bandićeve noćne intervencije tumači u ključu osvete, te kaže kako je gradonačelnik “shvatio da su mu ovo zadnji mjeseci na vlasti i zato se odlučio, za kraj, osvetiti stanovnicima Savice koji su ga sudskim putem natjerali da odustane od izgradnje crkve u parku”. S obzirom na prethodne iracionalne postupke, psihologija gradonačelnika nije zanemariv faktor u njegovoj politici.

Tomaševića smo pitali i kako bi bilo racionalnije potrošiti ta sredstva. Kazao nam je kako se u slučaju Savice radi o “već uređenom parku” te se radovima “pristupilo bez natječaja i javne rasprave”. Nasuprot tome, “za zelene površine, primjerice na Trešnjevci i u Španskom, već postoje provedeni natječaji i ideje koje godinama čekaju financijska sredstva kako bi se mogle urediti u parkove”. Dakle, iracionalnost Bandićeve politike očituje se i u tome da kvartovi koji parkove trebaju godinama čekaju implementaciju postojećih i razrađenih planova, dok se preuređuje park koji već postoji i kojim su građani Savice zadovoljni toliko da su ga žestokim silama branili. Iz ovih kontradikcija vidi se da optužba o osveti gradonačelnika građanima nije neutemeljena.

U konačnici, i optužba za nelegalne radnje, nešto je što prati svih 16 godina Bandićeve uprave Zagrebom, a ni ovaj slučaj od toga ne odstupa. Naime, milijunski projekt izgradnje parka u parku dodijeljen je bez ikakve javne procedure, firmi Arhitektura u bijelom, za koju nam je Tomašević objasnio da se radi o “poduzeću registriranom prije nekoliko mjeseci, a koje je već dobilo posao od gradske vlasti”. On smatra kako je ovo “točka na i modela vladavine koju već 16 godina održavaju SDP, HDZ, HSLS i HNS. Bandić je bez konzultacija s građanima i protivno volji 77 % građana Savice forsirao gradnju crkve u parku. Sada se ponovno ide u “urerđenje” parka, bez idejnog natječaja, javne rasprave i suglasnosti mjesnog odbora, a da se stanovnike kvarta o tome ništa nije pitalo.” S druge strane, građani Savice, koji su se u ovom slučaju mahom pretvorili u aktiviste, kazali su kako će tijelima stajati ispred bagera ako bude potrebno i ako Bandić ne obustavi radove. U konačnici, ovaj riskantni i nepromišljeni potez gradonačelnika bi mogao koštati više negativnog publiciteta nego što je predvidio povlačeći ovako riskantan potez.