rad
vijest

Crvena petokraka: simbol tržišnih udjela

Foto: AFP

Nije da se ovakva zavrzlama nije mogla očekivati. Otkad su zbog razočaranja s kapitalizmom, mnogi desni pokreti širom Istočne Europe krenuli u još jedan obračun s komunizmom, logo nizozemskog piva Heineken nametnuo se kao zahtjevan izazov u toj ideološkoj zabuni: simbol prodora kapitalizma s petokrakom na boci. Ne samo to, nerijetko je liberalima taj logo predstavljao ključ obrane od napada zdesna.

Tako je, prisjetimo se, zastupnik Hrvatske narodne stranke (HNS) u pretprošlom sazivu Sabora, Igor Kolman, očitao “povijesnu lekciju” tada zahuktalom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Tomislavu Karamarku. Ovaj je negdje najavio da će dolaskom na vlast zabraniti sve totalitarne simbole, uključujući i crvenu zvijezdu petokraku. Kolman je u saborskoj raspravi o Karamarkovoj izjavi povukao presudan argument: a onda morate i maknuti iz prodaje i jedno pivo. No, ironijski komfort liberala zasnovan na pretpostavci o superiornoj sposobnosti kapitalizma da prisvoji i neutralizira bilo kakvu simboliku teško da više može zabaviti i Slavoja Žižeka.

Novi zakon, stara zabluda

Dakle, zavrzlama. Mađarska je odlučila napraviti korak dalje u svom herojskom obračunu sa svim totalitarizmima. Izrađen je novi nacrt zakona kojim bi se zabranila upotreba simbola totalitarnih režima u komercijalne svrhe. Kako kažu iz mađarske vlade, zakon je plod njihove “moralne obveze” prema Mađarima koji su patili pod “nacističkom i komunistističkom vladavinom terora”. Naravno, odmah su se javili iz Heinekena i poručili kako njihov logo “ne sadrži u sebi ama baš nikakvo političko značenje” i da se radi o simbolu srednjovjekovnih europskih pivara. Obznanili su da pozorno prate situaciju s novim zakonom i da se nadaju kako će stvar biti uskoro razriješena.

No, problem koji Heineken ima u Mađarskoj nešto je dublji od puke simbolike. Naime, Heineken je nedavno pobijedio u jednom sudskom sporu u Rumunjskoj. Tamo su tužili jednog proizvođača piva, inače omiljenog piva tamošnje mađarske nacionalne manjine, da su mu ime i zaštitnik znak preslični njihovom rumunjskom brendu. Službena je Budimpešta bila ogorčena presudom u korist Heinekena, nazvala ju “anti-mađarskom” i pozvala na bojkot Heinekenovih proizvoda.

Time imamo dovoljno materijala da možemo sažeti cijelu stvar. Heineken je oduvijek koristio crvenu petokraku kao logo, osim u periodu Hladnog rata kada su je, politički prikladno, prebojali u bijelo. Padom sovjetskog bloka vratili su crvenu boju i ušli na ta “oslobođena” istočna tržišta. Prilikom oslobađanja preuzimaju (Karlovačko) ili sudskim putem uništavaju lokalne firme, a desnica ih “progoni” zbog komunističkih simbola. Malo je reć’ – ironija povijesti.