politika
Rumunjska
vijest

Prosvjedi za tajne službe: paradoksi borbe protiv korupcije

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

Takozvane tajne službe, odnosno dijelovi sigurnosnog aparata koji po zakonu rade na rubu praksi koje možemo smatrati demokratskima ili transparentnima, obično spadaju među manje popularne državne institucije. To vrijedi i za stabilne parlamentarne sisteme – poput SAD-a, Velike Britanije ili Njemačke – čije su službe proteklih godina temeljito osramoćene nizom “zviždačkih” incidenata, pri čemu su neki od njihovih najkontroverznijih sustava nadzora razotkriveni kao u osnovi ilegalni, iako za njih nije bilo nikakvih pravnih posljedica. No averzija prema tajnoj policiji u pravilu je još izraženija u nestabilnim režimima, gdje se njihova aktivnost doživljava kao netransparentna zaštita neodgovornog establišmenta.

Činjenica da se posljednjih tjedana u Rumunjskoj prosvjeduje u korist tajnih službi, a protiv netom izabrane vlade, u tom je smislu vrlo iznenađujuća, osobito ako znamo da su te službe usko povezane s jednim od ključnih političkih aktera u zemlje – predsjednikom Klausom Iohannisom i njegovom Nacionalnom liberalnom strankom. Dodatnu razinu konfuzije mogla bi unijeti činjenica da je jedan od osnovnih zadataka sigurnosnog aparata usmjeravanje i gušenje masovnih prosvjeda koji uvijek predstavljaju određeni sigurnosni rizik. No sve to samo pokazuje koliko je ne samo svaki prosvjed (pa makar on formalno bio protiv korupcije), nego i svaka tajna služba u konačnici uvijek dio političkih konflikta u nekom društvu.

Ideja korupcije kao univerzalnog objašnjenja za sve nedaće perifernog kapitalizma neizostavan je dio ideologije tranzicijske urbane srednje klase. U svrhu njezinog “iskorjenjivanja” prihvatljivo je sve: i ograničavanje demokracije jačanjem tajnih službi i zaoštravanje antisocijalnih politika (poput npr. “panaceje” privatizacija). Jedino što nije prihvatljivo su pokušaji da se pojava i stalno održanje korupcije pokuša objasniti upravo nedovoljnom razinom demokratske participacije u sustavu i socijalnim raspadom koji korupciju mnogima čine prihvatljivijom opcijom od krajnje bijede. U tom smislu, srednjoklasnom snobizmu unatoč, njihova antikorupcijska borba paradoksalno ojačava preduvjete za opstanak korupcije, umjesto da je rješava.