politika
Makedonija
vijest

Anketna potvrda paralize

Foto: AFP / Robert Atanasovski

U jeku i dalje prilično neizvjesnih postizbornih pregovora u Makedoniji, saznali smo rezultate anketnog raspoloženja tamošnjih birača. Anketa, provedena od 4.2. do 10.2, nepunih dva mjeseca nakon izbora, zapravo samo dodatno potvrđuje situaciju političkog ćorsokaka. Vladajući VMRO-DPMNE i opozicijski socijaldemokrati (SDSM) uživaju gotovo jednaku razinu popularnosti među biračima: VMRO 23,3%, a SDSM 23%.

Pored toga što ovi rezultati sugeriraju gotovo pa nepremostive prepreke u rješavanju dugogodišnje političke krize, birači većinski nisu niti zainteresirani za nove izbore. Njih 56,5% im se protivi, dok ih 38,6% smatra prikladnim rješenjem za trenutni politički zastoj. Najveću podršku zapravo uživa Specijalno tužiteljstvo, institucija zasnovana u pregovorima 2015. pod posredstvom EU i zadužena za istraživanje korupcije i zloupotrebe položaja. Više od 60% ispitanih smatra da bi se Tužiteljstvu trebao produžiti mandat.

Iako su VMRO-u i SDSM-u rejtinzi zasebno izjednačeni, socijaldemokrati uživaju veću podršku kao predvodnici moguće koalicijske vlade. Na pitanje o najboljem političkom rješenju trenutne situacije 30,3% ispitanih odlučilo se za veliku koaliciju, 27,3 za koaliciju predvođenu socijaldemokratima, a 23,5 za koaliciju pod vodstvom VMRO-a. Iz toga je odmah vidljivo da gotovo nitko osim glasača VMRO-a ne podupire koaliciju s tom strankom. Prednost socijaldemokrata u tom pogledu vjerojatno proizlazi iz podrške albanskih birača. Upravo su se među njima dogodile i najveće promjene u proteklom periodu.

Ovo je prva anketa od osamostaljenja Makedonije u kojoj je većinsku podršku albanskih birača dobila “ne-albanska” stranka, odnosno socijaldemokrati s 20,4%. Važno je također istaknuti da je primat među albanskim strankama izgubila Demokratska unija za integraciju (DUI), trenutno presudni faktor u koalicijskim pregovorima. Nešto više od 14% anketiranih dalo joj je podršku, dok se njih 15% izjasnilo za drugu stranku – Besu.