politika
Kosovo Srbija
vijest

Pješački napredak u odnosima Kosova i Srbije

Foto: AFP / Armend Nimani

Manje od mjesec dana nakon što su dužnosnici Srbije i Kosova umalo proglasili rat zbog “ukrašenog voza” do Kosovske Mitrovice, veliki je napredak navodno postignut ovog vikenda u poboljšanju odnosa između dvije zemlje, barem prema pohvalama koje se čuju iz Europske unije i Sjedinjenih Država. Slično kao u slučaju voza, koji je svojevremeno potaknuo prijetnje o “zaštiti naših” ako ih “krenu ubijati”, povod za aktualni entuzijazam oko budućnosti kosovsko-srpskih odnosa bio je također naizgled banalan. Radi se naime o “sporazumu o pješačkoj zoni” u Kosovskoj Mitrovici u sklopu kojeg je raniji zid, koji je trebao odvajati “srpski” od “albanskog” dijela Mitrovice, srušen da bi bio zamijenjen nekom “infrastrukturom” koja manje sugerira podjelu grada.

Dvometarski zid izgrađen je u decembru i odmah je kritiziran od strane međunarodnih institucija, a predstavnici Sjeverne (“srpske”) Mitrovice tada su tvrdili da je riječ o “sigurnosnom zidu”, što je termin koji je savršeno ambivalentno mogao značiti “zaštitu” Srba od Albanaca ili pak zaštitu pješaka od eventualnih ulazaka automobila u pješačku zonu. Sporazumom postignutim u nedjelju određeno je kako će se ta ambivalentnost razriješiti rušenjem zida. No načelnik Sjeverne Mitrovice, koji je za rušenje inače dao suglasnost, nije se dao smesti: “Imajući u vidu da je bezbednost građana na prvom mestu, najavljujem da će Opština Severna Mitrovica u utorak početi sa izgradnjom nove, čvršće, betonske potporne konstrukcije, visine 70 i širine 120 centimetara (sic!), koja će garantovati bezbednost građanima”.

Ništa manje provokativan nije bio ni Kadri Veseli, predsjednik kosovskog parlamenta, koji je najavljujući osnivanje kosovske vojske (o čemu nema nikakvih dogovora) poručio kako “neće biti zidova na nezavisnom Kosovu”, dobro znajući da time diže tenzije. Ovakve izjave bacaju sjenku sumnje na europske tvrdnje o “značajnim dostignućima” u pregovorima. Jedna stvar je međutim značajna: iz ovog posljednjeg dogovora ipak su bili isključeni predstavnici Srbije, iako se premijer Aleksandar Vučić nastojao i ovom prilikom prikazati kao čovjek koji je “zaustavio rat”. To je možda signal kako EU u razgovorima oko budućnosti Kosova ipak polako napušta ideju ravnopravnog sudjelovanja srbijanske vlade. To bi svakako objasnilo pojedine Vučićeve zajapurene nastupe.