politika
BiH
vijest

Dodikova strast za referendumima

Izvor: N1

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, uoči obilježavanja Dana Republike Srpske (9. januara), kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, ponovno je raspirio strasti u regiji novim pozivanjem na referendum o “mirnom razlazu” Bosne i Hercegovine. “RS je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da sukladno Daytonskom sporazumu upražnjava svoja izvorna prava”, kazao je Dodik novinarima. Prema njegovom mišljenju, “Bosna i Hercegovina moći će opstati jedino ukoliko se ukinu sve ovlasti koje su joj dane kao državi u protekla dva desetljeća i ukoliko se one vrate entitetima”.

Prema njegovoj logici, ovaj se slučaj načelno nimalo ne razlikuje od škotskog referenduma o odcjepljenju od Velike Britanije, ili odcjepljenja Kosova od Srbije. Dosad jedini konzultirani diplomat što nije rezolutno odbio Dodikovu ideju ambasador je Rusije Petar Ivancov koji je prije nekoliko mjeseci u programu sarajevskog studija televizije N1 kazao kako bi Rusija podržala RS u slučaju raspisivanja referenduma. Izdvojeno stajalište Rusije ne treba čuditi, s obzirom na referendum o Krimu i potonjem razvoju situacije u Ukrajini.

Bosnu i Hercegovinu Dodik svodi na tek puku idealističku želju Bošnjaka za vlastitom državom, podrazumijevajući pritom da neka država može i mora biti jednonacionalna, dok svi ostali etniciteti onda predstavljaju obespravljene manjine. Multinacionalna, etnički i rasno mješovita država prema idejama Milorada Dodika ne može postojati. Stoga ne čudi ni njegova tobožnja “zabrinutost” i za položaj Hrvata u BiH, koji nemaju svoj posebni entitet. Međutim, ono što političke ambicije predsjednika RS-a Milorada Dodika čini neustavnim, između ostalog, činjenica je da je Republika Srpska je proglašena u januaru 1992. godine, u vrijeme kad je formalno još uvijek postojala jedinstvena država Bosna i Hercegovina.

Postrojavanje na proslavi usprkos zabrani

Usprkos zabrani Ministarstva odbrane BiH, na proslavi u Banja Luci postrojen je i Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH, a na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je i postrojio Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH koji mu je predao raport. On je od pripadnika Oružanih snaga BiH tražio da do daljnjeg ostanu na Trgu Krajine. Inače, Ivanić je ranije kazao kako pripadnici Oružanih snaga BiH neće učestvovati u paradi, piše Klix. Analitičari žedni klikova, požurili su proslavu današnjeg dana proglasiti pripremom za državni udar.

Mnogo je medijske pažnje dobio i odnos Srbije, odnosno Hrvatske prema ovom danu. Dok srpski premijer Aleksandar Vučić osobno ne prisustvuje proslavi, poslao je čestitku. Na proslavi će međutim biti prisutni neki članovi vlade Republike Srbije, a u posjet Banja Luci stigao je i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Hrvatsko veleposlanstvo izrazilo je protivljenje proslavi te upozorilo je kako je ovaj dan proglašen neustavnim i da se radi o kršenju Daytonskog sporazuma.