politika
Makedonija
vijest

Prijetnje izbornoj komisiji: zadnje nade Gruevskog?

Foto: AFP / Robert Atanasovski / Izbori

Šef konzervativne makedonske stranke VMRO-DPMNE koja je na prošlotjednim izborima osvojila najveći broj mjesta u parlamentu (51) optužio je ambasadore drugih država i organizacije civilnog društva, tzv. “Soroševce” u Makedoniji da se miješaju u rad Državne izborne komisije (DIK) radi čega smatra da su odluke koje DIK donosi nelegalne. “Rad DIK-a pretvorio se u parodiju! […] A neki članovi Komisije uopće nisu nezavisni” kazao je Gruevski, dodavši kako njegova stranka neće sudjelovati na ponovljenim izborima u mjestu Gostivar.

DIK je naime, usprkos trodnevnom prosvjedovanju pristaša Gruevskoga prihvatio neke pritužbe na proces glasanja. Svrha tih prosvjeda bilo je zaplašivanje izborne komisije, Gruevski je njima podsjećao sve uključene kako je, usprkos svemu, on i dalje šef, a da bi to i ostao, iz njegove perspektive, bilo je nužno barem pokušati srušiti legitimitet DIK-a jer je razlika u glasovima između dviju najvećih stranaka u zemlji toliko malena da se zaista brojao svaki glas. I dok su sa svih strana na račun VMRO-DPMNE-a prštale optužbe i glasine o kupovanju i krađi glasova, mnogi uključeni proglasili su ove izbore transparentnima i poštenima, što je opet bilo očekivano. Naime, nakon pročišćavanja izbornih lista od duplih glasača i preminulih osoba, koje su činile oko 5 posto izbornog tijela, nije neobično da sve ovo ostalo spada u manje probleme izbornog procesa.

Zbog određenog broja poništenih glasova SDSM-a, ova stranka uložila je 7 prigovora od kojih je 6 odbijeno, a o posljednjem se još raspravlja. Na odbijene žalbe SDSM je podnio 4 tužbe pri Upravnom sudu. Jedini prihvaćeni prigovor bio je jedan od ukupno 8 koje je podnijela albanska stranka BESA. Posljednji prigovor SDSM-a o kojem se još raspravlja, mogao bi imati krucijalne posljedice za formiranje vlade, njegovim prihvaćanjem, bi naime pobjedu odnio SDSM.

I bez toga, VMRO-DPMNE teško će sastaviti vladu, iz medija sve češće dolaze potvrde da DUI, dosadašnji koalicijski partner VMRO-DPMNE-a neće ići u koaliciju s Gruevskim, te će Gruevski imati mnogo problema da sastavi bilo kakvu vladu, a kamoli većinsku i stabilnu. Usprkos suprotnim očekivanjima, izbori Makedoniji još uvijek nisu donijeli rješenje blokade države. Hoće li biti novih izbora ili će se pobjednik ustvrditi upravnim postupcima i višestrukim prebrojavanjem prebrojenih glasova, nije jasno, ali nijedna opcija ne ulijeva nadu u novu, stabilnu i demokratsku vladu.