politika
Makedonija
vijest

Makedonski režim (ni)je pao?

Foto: AFP / Robert Atanasovski / Zoran Zaev

Rezultati makedonskih izbora toliko su tijesni da usprkos zadanom roku koji se očekivao u ponedjeljak 12. decembra u podne, još uvijek nije službeno poznato koliko je koja stranka osvojila parlamentarnih mandata. Trenutna razlika između prve dvije stranke iznosi 16.000 glasova, što znači da se o pobjedniku odlučuje u marginama pogreške.

Prebrojano je 99 posto glasova birača koji su jučer glasali na dugoočekivanim izvanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, uz izlaznost je od 66,88 posto. Obrađeni su podaci 6 izbornih jedinica, a čekaju se još i glasovi iz 7. izborne jedinice – dijaspore koja bira do tri zastupnika. Na osnovu dosad prebrojanih glasova vodi stranka kontroverznog srušenog premijera Nikole Gruevskog, VMRO-DPMNE sa 38,06 posto (452.709) glasova, koje gotovo u stopu prati opozicioni SDSM, Zorana Zaeva sa 36,69 posto (436.469) glasova.

Prema Biltenovom redovnom dopisniku iz Skopja, Artanu Sadikuu publicistu, predavaču i aktivistu, najvjerojatniji raspored mjesta u parlamentu izgledat će tako da će VMRO-DPMNE osvojiti 51 mandat, SDSM 49, DUI 10, Besa 5, Albanski savez 3 i DPA 2 mandata. Sadiku ističe kako se posljednjih otprilike jedan posto glasova prebrojava već 7 sati, što ukazuje na netransparentne zakulisne igre jer su rezultati toliko bliski da i ovaj jedan neprebrojani postotak može obrnuti pobjednike u pojedinim izbornim jedinicama. No, ovo nije jedini omjer mandata o kojem se trenutno spekulira. Mogući je također izjednačeni ishod – da dvije prve stranke osvoje svaka po 50 mandata. Prema računici SDSM-a objavljenoj jutros ranom zorom, svaka od ove dvije stranke osvaja po 51 mandat.

Noćas su dramatičnim no u politički ispraznom simboličkom činu i Zaev i Gruevski proglasili pobjedu na parlamentarnim izborima, Zaev pritom prerano ustvrdivši kako je makedonski režim pao, dok je Gruevski konstantirao kako je Makedonija provela još jedne demokratske i poštene izbore. Ipak, jučer je ono malo nezavisnih makedonskih medija obajvljivalo informacije o izbornim nepravilnostima poput 1000 lažnih birača, plaćanje biračima da glasaju za VMRO-DPMNE i druga ometanja na izbornim mjestima. Državna izborna komisija (DIK) je međutim na tiskovnoj konferenciji ustvrdila kako su ovo bili mirni izbori.

Presedan albanskih stranaka

O pobjedniku izbora i mandataru najvjerojatnije će odlučivati stranke albanske nacionalne manjine. Vođe albanskih stranka, a posebno VMRO-DPMNE-ov koalicijski partner Ali Ahmeti, predsjednik Demokratskog saveza za integraciju (DUI), nije zadovoljan rezultatima usprkos tome što je njegova stranka osvojila najveći broj albanskih glasova. On smatra naime da su Albanci izgubili na ovim izborima iako je njegova stranka osvojila 7,30 posto glasova što će vjerojatno biti dovoljno za pobjedničku koaliciju sa VMRO-DPMNE-om, zbog toga što je pao ukupan broj mandata albanskim strankama u parlamentu.

Osim DUI-ja, na izbore je izišlo još nekoliko albanskih stranaka, npr. DPA koja je osvojila 2,61 posto glasova ili BESA sa 4,8 posto, obje sklonije podržavanju jedna druge nego DUI-ja i koaliranju s SDSM-om.

Sadiku smatra kako su ovi izbori svojevrsni presedan jer je po “prvi puta probijena linija glasanja po nacionalnim osnovama”. Dakle, ono što predsjednik DUI-ja, paradoksalno tumači kao poraz, iz lijeve perspektive tumači se kao željeno probijanje logike glasanja po etničkim osnovama. Naš sugovornik smatra da si DUI eventualnom koalicijom s VMRO-DPMNE-om osigurava smrtnu presudu jer će kao stranka propasti na idućim izborima – zbog toga što je trend takav da druge albanske stranke stječu potporu, dok DUI gubi, i zbog toga što ni nova koalicija dosadašnjih vladajućih stranka ne može osigurati stabilnu vladu te su šanse opet velike da ni ova vlada, kao ni prethodne dvije, neće trajati duže od dvije godine.

Druga opcija, iako nategnuta, je da mandat za sastavljanje vlade dobije SDSM u kombinaciji s preostalim albanskim strankama, a možda čak i DUI-jem, iako je to dalekosežno predviđanje. VMRO-DPMNE standardno logiku svoje koalicije sa DUI-jem temelji na tzv. “pobjedničkom modelu” što znači da se vladajuća koalicija treba sastojati od pobjedničkih stranaka makedonske većine i albanske nacionalne manjine (dakle VMRO-DPMNE i DUI).

Zanimljivo je na kraju spomenuti i kako SDSM, kao ni ostale, nominalno socijal-demokratske stranke u 21. stoljeću, nije uspio prepoznati Levicu kao stranku kojoj su otišli glasovi 12.119 ljudi nezadovoljnih njihovom politikom, a koji su činili prosvjednike što su rušili Gruevskog protekle dvije godine, i na čijoj je organizaciji sam Zaev uživao masovnu javnu potporu. Umjesto toga, Zaev je Levicu optužio za raspianje glasova ljevice. Jer zaista, 12.000 glasača Levice najveći je dio razlike od 16.000 glasova koji nedostaju Zaevu za pobjedu. Umjesto promjene politike, SDSM tako odgovorne za svoj poraz traži u drugima.

Na kraju svega ispada da makedonski političari iz protekle dvije godine nisu izvukli puno pouka.