rad
Kosovo
vijest

U začaranom krugu nezaposlenosti i depresije

Foto: AFP / STR / Ilustracija

Visoka nezaposlenost na Kosovu jedan je od uzroka porasta stope kriminala, navodi Statistička agencija Kosova. Stručnjaci upozoravaju na ozbiljne društvene ali i psihološke posljedice takvog stanja, posebno po mlade ljude. Prema kriminalističkim izvještajima, veliki broj kaznenih djela otpada na krađe i pljačke privatnih kuća, automobila, financijskih firmi (kladionice, banke) i trgovina.

Prema statističkoj agenciji Kosova, stopa nezaposlenosti u 2016. godini iznosila je 26,2 posto. No, podaci Europske komisije iz novembra ove godine pokazuju sumornije rezultate. Prema metodologiji koju koristi EK, očito različitoj od one kosovske statističke agencije, nezaposlenost je u 2015. godini čak i pala, ali na 32,9 posto te i dalje predstavlja najveću stopu nezaposlenosti u Europi. EK naglašava kako je perspektiva tržišta rada za žene posebno loša jer je samo 18,1 posto žena aktivno na tržištu, a od njih je čak 36,6 posto nezaposleno. Udio nekvalificiranih radnika u ukupnoj nezaposlenosti je čak 57,1 posto, dok nezaposlenost mladih iznosi vrtoglavih 57,7 posto.

Poslovna besperspektivnost i opća društvena kriza mlade navodi da se pri pokušaju ostvarenja nekih životnih ciljeva i potreba posluže zakonom zabranjenim mehanizmima poput kriminala. Ovo je ujedno i jedan od najvažnijih faktora emigracije ove društvene skupine. Jedna od psiholoških posljedica koja značajno utječe na daljnju socijalizaciju je također depresija. Prema ekonomskim predviđanjima za iduću godinu ekonomska situacija bit će vjerojatno još i gora, stoga se na Kosovu ne očekuje okretanje ovih trendova.

Razočaravajuć je u tom smislu i već spomenuti izvještaj Europske komisije iz novembra ove godine koji ove faktore ne dovodi u svezu. Umjesto toga, Komisija predlaže mjere (poput jednokratnih profesionalnih osposobljavanja) koje ni u jednoj drugoj zemlji nisu ništa krucijalno promijenile i nisu rezultirale kontinuiranim trendom smanjenja nezaposlenosti niti prevencije porasta stupnja depresije među mladima.