politika
Rumunjska
vijest

Izborni štrajkovi?

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

Uoči decembarskih parlamentarnih izbora u Rumunjskoj, koji bi prema najavama mogli biti vrlo neizvjesni, tu je zemlju zahvatio val prosvjeda i štrajkova uglavnom radnika javnih službi. Sve je eskaliralo u utorak, kada je nekoliko sindikata organiziralo zajednički štrajk, uz najavu kako bi se akcije mogle nastaviti i u decembru, u periodu oko izbora. Nema nikakve sumnje kako sindikati svjesno žele iskoristiti situaciju izbora kako bi pojačali pritisak na vladu i skinuli zabrane rasta plaća koje su uvedene još početkom krize te osigurale stagnaciju primanja unatoč rastu cijena. No u specifičnoj političkoj situaciji u kojoj se nalazi Rumunjska, ovakav tip pritisaka ima ograničeni učinak.

Naime, trenutno je na vlasti “tehnokratska” vlada koja formalno uživa podršku obje vodeće stranke, socijaldemokrata (PSD) i nacional-liberala (PNL). Njezin je cilj upravo dosljedno provođenje “mjera štednje”, uključujući i zamrzavanje plaća, a njezin nestranački karakter trebao bi smanjiti politički pritisak na stranke. No uoči neizvjesnih izbora u takvoj podjeli rada javljaju se pukotine. Tako su i PSD i PNL nedavno u parlamentu glasali za rast plaća za obrazovne i zdravstvene radnike, unatoč izričitom protivljenju vlade. No ta je odluka u međuvremenu “zapela” jer nije definirano s kojim datumom počinje to povećanje, prije ili nakon izbora 11. decembra. S obzirom na tehnokratski karakter vlade nisu sasvim javno tko bi trebao preuzeti zasluge.

U međuvremenu, niti jedna od tih stranačkih kalkulacija nije spriječila skidanje ograničenja rasta plaća za zaposlene u parlamentu, uredu predsjednika i ministarstvima još u kolovozu, na što sada glasno upozoravaju članovi sindikata javnih službi. Izbjegavanje povećanja plaće drugima nakon što su je povećali sebi logično se doživljava kao diskriminacija. Pod pritiskom prosvjeda, vlada je najavila kako će predložiti rješenje u roku od par dana. Nikakav prijedlog međutim do danas nije objavljen. U ovom trenutku izborni štrajkovi čine se izvjesnima, jedino je nejasno kome se oni obraćaju. Jer stranke koje ovise o rezultatima izbora rado svoju odgovornost prepuštaju “tehnokratskim” vladama koje ni na koji način ne odgovaraju biračima.