politika
vijest

Aleksis Cipras: nova faza u promjeni reputacije

Foto: AFP / Louisa Gouliamaki

Bilo je sasvim očekivano da će Siriza i njen čelnik Aleksis Cipras, nakon pristajanja na uvjete notorne Trojke i ignoriranja referendumske odluke grčkog naroda iz srpnja prošle godine, sve teže zadržavati lijevu reputaciju. Razloge tome ne treba tražiti u oportunizmu ili karakternim slabostima ljudi poput Ciprasa. Ako ste pristali i dalje upravljati državom pod uvjetima Trojke, onda je vaše ponašanje diktirano zahtjevima kapitala, čak i u fiskalno snažnijim državama nego što je Grčka.

No, iako je kopnjenje lijeve reputacije bilo očekivano, kao i priskrbljivanje statusa “pouzdanog partnera”, rast Ciprasa u očima grčkog liberalnog medijskog establišmenta ipak nije bio predviđen među raznim scenarijima post-referendumske putanje Sirize. Kako se to kaže – uvažni kolumnist uglednog dnevnog lista – započeo je svoj jučerašnji komentar idućim riječima: “Nešto pozitivno se događa u Grčkoj: stereotipi i tabui koji su dominirali post-diktatorskim mentalitetom ukidaju su na senzacionalan i vrlo brz način.” Kolumnist se referira na masovne privatizacijske procese koji se trenutno odvijaju u Grčkoj, a zasluge za promjenu ideološke i poslovne klime pripisuje upravo Aleksisu Ciprasu.

Iako je i dalje nepovjerljiv prema Sirizinoj partijskoj strukturi, uvaženi kolumnist tvrdi da je Ciprasov način ophođenja s investitorima nešto novo u grčkoj politici i da će se time utabati politički i ideološki put za sve one koji ga budu slijedili. Navodno, Cipras, a i ostali Grci, shvatili su da se ne može biti istodobno polusovjetska i bogata država. Dok su Ciprasovi prethodnici morali uzimati u obzir različite interesne skupine i mutne predodžbe društvenog razvoja, on se, lišen pritiska s lijeva, prema investitorima odnosi vrlo elegantno i ukida tabue i stereotipe. Ipak, kolumnist konstatira da to znači i kraj njegove političke karijere. Smatra ga samo iščezavajućim posrednikom u razvoju grčkog kapitalizma koji se nakon ovog više neće moći vratiti megafonima i uličnim prosvjedima.