rad
Srbija
vijest

MMF ‘poharao’ Srbiju

Foto: Wiki Commons / Kori Udovički

“Sada je pažnja usredsređena na to da ovo što smo uradili održimo, malo još pojačamo, sa šest do sedam hiljada do kraja ove godine, ali je fokus na tome da se poboljša način i organizacija rada”- riječi su kojima je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički najavila 7000 otkaza do kraja godine u javnim službama diljem Srbije. Očekuje se da će velik dio ovih ljudi biti poslan u mirovinu.

Najava još jednog masovnog otpuštanja dolazi nakon sastanka sa MMF-om, povodom četvrte revizije trenutnog aranžmana, no predstavljena je kao uspjeh jer su neke ranije izjave kazivale o 75.000 otkaza. S obzirom na razlike, očito je da je prva najava bila tek probni balon s ciljem sprječavanja otpora radnika i sindikata, što je čini se bila uspješna taktika.

Tako je Udovički otpuštanja prikazala kao pozitivnu vijest i kao uspješne racionalizacije, stoga nije neobično da u istom tonu iskazuje zadovoljstvo uspješno odrađenim poslom u kojem je posao u državnim službama izgubilo 16.000 ljudi. Kontradikcijama Udovički ovdje nije kraj te ona nastavlja sa spinovanjem objašnjavajući kako je [MMF-ova] percepcija o “prevelikoj državi” pogrešna u usporedbi sa europskim standardima. U vladi tako smatraju “da državna uprava nije preglomazna, ali kažu da jeste preskupa za slabašnu srpsku privredu”, piše N1. Pritom se već također najavljuju i nova zapošljavanja u državnoj upravi jer su izgubljeni stručnjaci bez kojih javne službe ne mogu dobro funkcionirati. Tako su kadrove izgubila relevantna područja poput zdravstva, javnih financija, geodezije, ministarstva unutrašnjih poslova, a nova otpuštanja očekuju obrazovni sektor.

Dakako, nova zapošljavanja neće se vršiti prema istim kriterijima radnih uvjeta koje su imali dosadašnji kadrovi, već će novi zaposlenici dobiti i lošije ugovore o radu i niža primanja i manju socijalnu zaštitu. Ne radi se dakle o povećanju učinkovitosti javnih službi, kako obično glase slični ideologemi, već o snižavanju cijene rada te posljedično o rušenju radničkog standarda a s ciljem kratkoročnih ušteda na dugoročnu štetu društva. Stvar postaje još jasnija kad se tome doda i druga, prividno ne povezana vijest o ishodu sastanka s MMF-om, ona o zaustavljanju rasta plaća u Srbiji, usprkos suprotnim najavama vlade. A kad su već došli u Beograd, iz MMF-a su, onako usput, najavili i nužnost restrukturiranja Elektroprivredu Srbije te povećanje cijena struje. Sve vijesti, zasad prolaze poprilično tiho i bez vidljivog otpora javnosti…