politika
vijest

Europsko nogometno prvenstvo kao poluga u klasnoj borbi

Foto: AFP / Jean-Phillipe Ksiazek (Prosvjed protiv promjene Zakona o radu u Lyonu 26.5.2016.)

Kao glavni izazov u organizaciji nadolazećeg evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj nametnulo se preveniranje terorističkih prijetnji, pogotovo s obzirom na to da je novembarski napad u Parizu uključivao i neuspješne detonacije bombi na Stade de Franceu prilikom prijateljske utakmice između Francuske i Njemačke. No, čini se da je zaoštravanje klasne borbe u Francuskoj donijelo još jednu prijetnju funkcioniranju sustava za vrijeme prvenstva – štrajk.

Višemjesečni štrajkovi i prosvjedi obilježavaju tamošnju političku situaciju, a potaknuti su najavljenim izmjenama zakona o radu, popularno znanom kao “El Khomri zakon”, nazvanom po ministrici rada. Zakon koji uključuje priličan udar na radnička prava i mehanizme kolektivnog pregovaranja izazvao je žestoku reakciju sindikata, kao i šire javnosti. Također, predsjednik Francois Hollande i vlada se nalaze na rekordno niskim razinama popularnosti, što dodatno pridonosi prosvjednom zamahu. Politička opasnost usvajanja ovog zakona, zasnovanog u priličnoj mjeri na Hollandeovoj maštariji kako će svojevrsnim kopiranjem proturadničkih reformi socijaldemokratskog mu njemačkog pandana Gerharda Schrödera s početka stoljeća ekonomski “dostići” Njemačku, nalazi se u sve izglednijem dolasku na vlast ekstremno desnog Nacionalnog fronta.

Sindikati su, predvođeni najbrojnijim CGT-om, odlučili iskoristiti polugu pritiska i dodatno se aktivirati za vrijeme prvenstva, u prvom redu štrajkom i akcijama u transportnom sektoru, ali i šire. Tako je za 14. lipnja najavljen i nacionalni “dan akcije”, deveti po redu otkad su pokrenuti prosvjedi protiv novog zakona. Nedvojbeno je da će razni oblici ometanja i sabotiranja infrastrukture nužne za normalno odvijanje prvenstva dodatno zaoštriti sukob na liniji rad – kapital (s državnim pokroviteljstvom). Pored toga, prvenstvo će postati zanimljivije i onima koje nogomet ne zanima, a u Hrvatskoj možda i šire, svima onima koji s pravom bojkotiraju Mamićevu “repku”.