politika
Rumunjska
vijest

Sumnjiva smrt rumunjskog tajkuna

Foto; Wikipedija

Nadležni odbor rumunjskog parlamenta u ponedjeljak je Rumunjskoj obavještajnoj službi (SRI) postavio neobično pitanje: je li ona imala ikakve veze sa smrću tajkuna Dana Condree? Naime, Condrea je dan ranije poginuo u prometnoj nesreći pri čemu je njegov auto sletio s ceste i udario u drvo. Medijima nije promaklo kako na cesti nisu pronađeni tragovi kočenja, a jedna od službenih policijskih verzija događaja je i ona o mogućem samoubojstvu. Još više od uzroka smrti, sumnje u ubojstvo potaknuo je tajming njegove smrti, odnosno činjenica da su se on i njegova tvrtka posljednjih tjedana našli u središtu ozbiljnog skandala u kojem je, očekivano, ponovno jedan od ključnih aktera spomenuta tajna služba.

SRI je navodno pratio – ali je propustio ikoga obavijestiti – kako je tvrtka Hexi Pharma u vlasništvu Condree rumunjskim bolnicama godinama prodavala neadekvatno dezinfekcijsko sredstvo, koje je bilo razrijeđeno do te razine da je postalo sasvim beskorisno. Istodobno, sredstvo je prema tvrdnjama rumunjskih medija bilo izrazito preplaćeno, a neobičan je i način na koji je proizvod izbjegao standardne kontrole kvalitete. Iako nije demantirao korištenje neispravnog sredstva, ministar zdravlja Patriciu Achimas-Cadariu ustvrdio je kako su kasnije analize pronašle problem u svega 5% ispitanog uzorka. No unatoč umanjivanjima problema, zabilježeno je i više smrti od infekcija dobivenih u bolnici što je naposljetku i ponukalo novinare da se pozabave ovim pitanjem.

Fajterski duh

Lokalna inicijativa koju čini i dio obitelji žrtava otkrila je kako je Hexi Pharma u poslovima s bolnicama od 2012. godine zaradila preko 26 milijuna eura, a njezini su poslove negdje uključivali i čišćenje i održavanje zgrada. Ukupno je razrijeđeno sredstvo prodano u preko 300 medicinskih ustanova, a pretpostavlja se da je i znatno doprinijelo u gotovo 60.000 slučajeva teških infekcija u rumunjskim bolnicama u proteklih pet godina. Cijeli skandal razotkrile su ekipe istraživačkih novinara i pojedine civilne inicijative dok su državne institucije, uključujući i SRI koja je sama pod sumnjom javnosti, ostale misteriozno šutljive. Takva atmosfera znatno je doprinijela širenju različitih teorija.

Jedna od njih je da tijelo pronađeno nakon nesreće uopće nije Condreino, jer je oštećeno do neprepoznatljivost, a identifikacije ja obavljena samo na temelju osobnih dokumenata pronađenih u neposrednoj blizini. Sumnju u službenu verziju događaja izrazila je i Condreina udovica, slikovito izjavivši: “on uopće nije bio osoba koja bi se ubila, prije osoba koja bi ubila vas”. S obzirom na optužbe protiv njega u tu karakterizaciju nije teško povjerovati. Ključna nepoznanica ostaje jesu li i njegovi eventualni neotkriveni suradnici u državnim službama dijelili sličan poduzetnički fajterski duh i instinkt za preživljavanje.