politika
Makedonija
vijest

Makedonski akcijski trileri: “Tvrđava”, “Titanik” i “Tortura”

Foto: Wikipedia / Tashkoskim / Narodna banka Makedonije

Makedonsko specijalno tužiteljstvo istražuje niz osoba osumnjičenih za više različitih teških zločina među kojima su ilegalno uništavanje opreme korištene u skandalu masovnog prisluškivanja, a među osumnjičenima se nalazi i bivša ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska. Tužiteljstvo također istražuje glavne odgovorne za izborne krađe te korištenje mučenja u slučaju Ljube Boskoskog, bivšeg ministra unutarnjih poslova.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu, zamjenica tužiteljice Lence Risteska kazala je kako se među osumnjičenima za uništavanje prisluškivačke opreme osim Jankulovske nalazi i bivši šef tajnih službi Sašo Mijalkov, koji je bio prisiljen na ostavku nakon prošlogodišnjeg skandala u Kumanovu. Specijalno tužiteljstvo otvorilo je novu istragu, kodnog imena Tvrđava, piše BIRN, u okviru koje se istražuju visoko pozicionirani dužnosnici s osnovanom sumnjom da su u aprilu i maju 2015. godine uništavali opremu za nadgledanje korištenu u masovnim prisluškivanjima koja su prouzrokovala veliku političku i društvenu krizu u Makedoniji te dovela do pada vlade. Uništavajući opremu, koja se sastojala od dva seta (nove i stare) počinitelji su oštetili državu za više od 10 milijuna eura.

Prema navodima tužiteljice, osumnjičeni su počinili i teško kriminalno djelo falsificiranja službenih dokumenata kako bi uništavanje opreme prikazali kao radnje provedene godinu dana ranije, 2014. godine, prije nego što je oporba u javnost pustila sporne snimke. Cilj istrage je razjasniti tko je kreator masovnog prisluškivanja, kazala je Risteka. A prema mišljenju opozicionog SDSM-a glavni odgovorni su predsjednik VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski i njegov rođak Sašo Mijalkov.

Zasjeda pred Centralnom bankom

Podsjetimo, specijalno tužiteljstvo osnovano je na inicijativu Europske unije koja je posredovala u pregovorima i koji su trebali riješiti političku krizu u Makedoniji, a rezultirali su tzv. Sporazumom iz Pržina. Važan aspekt Sporazuma bilo je osnivanje posebnog tužiteljstva koje bi se bavilo korupcijom i ilegalnim masovnim prisluškivanjem te osiguravanje poštenih izbora za što je pak preduvjet bio uspostava autonomije medija od utjecaja Nikole Gruevskog, kao i čišćenje glasačkih lista zbog sumnje ranijih izbornih prevara putem njihovog friziranja.

Slučaj specijalnog tužiteljstva, kodnog naziva Titanik, bavi se odgovornima za izborne krađe i friziranjem glasačkih popisa. Prema medijskim natpisima, čini se da se na popisu birača u Makedoniji nalazi preko 100.000 mrtvih ili dvostruko prijavljenih birača. Treći veliki slučaj specijalnog tužiteljstva nosi kodni naziv Tortura, a bavi se mučenjem bivšeg Ministra unutarnjih poslova Ljube Boskoskog prilikom njegovog uhićenja, a inače poznatog kao žestokog kritičara vlade Gruevskog. Zbog ovog slučaja makedonska policija pokušala je uhititi još jednog rođaka bivšeg premijera, Gorana Grujovskog koji se međutim dao u bijeg.

Specijalno tužiteljstvo trenutno istražuje više od 80 ljudi u ukupno 30 slučajeva, a najavljeno je i pokretanje novih istraga te se očekuje porast broja osumnjičenih. Prošlog je tjedna primjerice policija tako opkolila Narodnu banku Republike Makedonije u kojoj se nalazi Središnji registar poslovnih subjekata dokumente kojeg je Tužiteljstvo trebalo zaplijeniti, po nalogu suda. U tom je slučaju trebalo reagirati hitro jer je postojala realna opasnost od uništavanja dokumenata koji prate trag pranja novaca u slučajevima vezanima za istrage tužiteljstva.