politika
Rumunjska
vijest

Tragične posljedice raspada rumunjskog zdravstvenog sustava

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

U gotovo već redovitom ritmu Rumunjsku potresaju skandali u zdravstvenom sustavu. Ovog puta su žrtve potkapacitiranosti i disfunkcionalnosti zdravstvenog sustava bila mala djeca. Njih četrdesetak ih je u proteklom periodu bilo primljeno u bolnice u gradu na jugu Rumunjske, Argesu, zbog ozbiljne crijevne infekcije. Troje djece je umrlo od posljedica infekcije, a ostali su u međuvremenu prebačeni u bukureštanske bolnice gdje ih se na tretmanu nalazi još devetero. U Bukureštu im je dijagnosticiran hemolitički uremijski sindrom.

Roditelji i rodbina preminule djece planiranju pokretanje tužbi protiv liječnika u Argesu zbog nesavjesnog i nemarnog postupanja, kao i protiv vlasti zbog sistemskih propusta. Premijer Dacian Ciolos je osnovao Kontrolno tijelo koje bi trebalo provjeriti jesu li tretman, medicinske procedure s obzirom na urgentnost i epidemiološka istraživanja stručno obavljeni, dok je ministar zdravstva Patriciu Achimas-Cadariu stao je u obranu liječnika ustvrdivši da su učinili sve što je bilo potrebno u tom trenutku i da će se sankcije odnositi samo na otkrivene jasne pogreške u proceduri.

Iako se mogu eventualno otkriti individualne pogreške liječnika, razloge tragedije treba tražiti u zdravstvenim politikama posljednjih desetljeća u Rumunjskoj. Izostanak potrebnih ulaganja u infrastrukturu i opremu, kao i masovna emigracija medicinskih radnika, posebno se osjećaju u provincijskim dijelovima zemlje poput grada Argesa u ovom slučaju. No, kao što je pokazao slučaj nedavnog požara u noćnom klubu u Bukureštu, niti bolnice u metropoli nisu adekvatno pripremljene da reagiraju u ozbiljnim situacijama. Bez obzira na ishode tužbi, ovakvi tragični slučajevi mogu se prevenirati jedinom mijenjanjem općeg političkog kursa s naglaskom na socijalnoj politici i radnim uvjetima koji neće biti podložni kapitalističkom konkurentskom diktatu utrke prema dnu.