politika
Hrvatska
vijest

Dimne bombe, prometni policajci i tampon zona

Foto: Hina / Daniel Kasap

U medijskoj kakofoniji i neizvjesnosti oko imena novih ministara polako se počinju nazirati konture modusa vladavine koja nas očekuje u narednom mandatu, barem iz perspektive jednog koalicijskog partnera – Domoljubne koalicije. Čini se da bi posrijedi mogla biti sljedeća podjela rada: ideološki avanturisti-radikali, umjereni upravljači i neutralni stručnjaci. Proces formiranja vlade sve više nalikuje na vježbaonicu novog tipa vladavine. Najsvježiji primjeri su jučerašnje izjave sad već, čini se, bivšeg kandidata za ministra branitelja Mije Crnoje i tajnika HDZ-ovog odbora za branitelje Josipa Vidovića.

Crnoja je motiviran špekulacijama o preuzimanju ministarske pozicije iznio odmah u medije i svoj program čija je udarna točka objava nečega što bi se zvalo – registar nacionalnih izdajnika. Mediji su se odmah uskomešali, a već danas su iz vrhova HDZ-a saznali da je Crmoja takvim izjavama vjerojatno izgubio ministarske šanse. Josip Vidović je pak, ničim izazvan, izjavio da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u sklopu plana uhićenja generala Ante Gotovine 2002. godine imao i rezervnu opciju njegove likvidacije. Na njegovu izjavu još nema reakcija imenovanih i neimenovanih izvora iz stranke, ali i šutnja je dovoljna da se podjela rada sprovede.

Dakle, logika je sljedeća: srednji ešalon HDZ-ovih “radikala” baci medijske dimne bombe koje onda truju javni prostor danima, dok se upravljačke figure poput Tomislava Karamarka ili predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović javno distanciraju, kuloarski distanciraju ili jednostavno prešute, učinak je isti – priskrbe si status umjerenih i racionalnih političara. A pritom služe kao ideološka tampon zona za neometan rad menadžerskih stručnjaka pod vodstvom Tihomira Oreškovića. Gotovo je nevažno radi li se o pomno planiranoj taktici ili “spontanoj” podjeli radi s obzirom na različite kvalifikacije i političke pedigre, ali čini se da bi obrazac mogao biti donekle uspješan: “radikali” imaju otvoren prostor za ideološke avanture, a time ostavljaju neometan koridor za ideološku neutralnost reformi, dok Karamarko i predsjednica igraju ulogu prometnih policajaca, uz asistenciju MOST-ovih prvaka.