klima
Makedonija
vijest

Tetovo: od zagađenog zraka do eskalacije protesta

Foto: AFP / Robert Atanasovski

U Tetovu su u četvrtak i petak, u organizaciji Eko Gerile, udruge za zaštitu okoliša, održani masovni protesti protiv zagađenja zraka i okoliša. Zrak u Tetovu sve je lošije kvalitete, a količina štetnih čestica prelazi dozvoljenu razinu za dvadeset puta. Građani i aktivisti za ovakvo stanje optužuju lokalnu vlast koja se ne pridržava (ionako nedovoljnih) regulacija o zaštiti okoliša te ujedno pogoduje građevinskim biznisima koji grade ili planiraju izgraditi visoke zgrade na pozicijama koje bi onemogućile dovoljno provjetravanje i time dodatno pridonijeli rastu zagađenosti.

Nezadovoljstvo na protestima u petak je eskaliralo te je oko 300 ljudi zasulo zgradu općine Tetovo jajima, kamenjem i molotovljevim koktelima, piše MIA. Prilikom napada na zgradu, nitko nije povrijeđen, a nije počinjena niti materijalna šteta jer Molotovljevi kokteli nisu pogodili zgradu.

Glavni zagađivač zraka u Tetovu je željezara Jugohrom smještena 15 km od Tetova u selu Jegunovce (i 30 km od Skopja). Problem sa željezarom je taj što vlasnici odbijaju staviti filtere za pročišćavanje zraka, stoga Eko Gerila redovno organizira proteste upozoravajući na neodrživo stanje i sve veće ugrožavanje ljudskog zdravlja, ali i okolnih eko-sustava (radi se o kraju smještenom ispod Šar planine i bogatom rijekama i šumama). Kad je tlak zraka nizak, a oblaci niski, zrak postane toliko prljav i gust da vidljivost padne na iznimno nisku razinu, a oblaci tvorničkog dima nadviju se nad vrhove stabala. Na takve je dane gas maska nužan odjevni dodatak.

Eko Gerila od lokalnih vlasti zahtijeva zaustavljanje rada tvornice do postavljanja filtera. Tetovo je još u maju ove godine brojalo 330 uzastopnih dana u kojima je koncentracija nedozvoljenih čestica u zraku prelazila dozvoljenu za 15 – 20 puta. Očekuje se stoga da će Eko Gerila nastaviti organizirati proteste do ispunjenja zahtjeva. Prosvjedi, nešto mirniji, protiv zagađenja zraka organizirani su i u Skoplju.