rad
BiH
vijest

Neuspješno sankcioniranje rada na crno

Foto: AFP / Lucky bird pictures Collection

U Republici Srpskoj 80.000 radnika radi na crno, bez plaćenih doprinosa, bez računanja radnog staža, tvrde u Savezu sindikata Republike Srpske. Postojeće mjere suzbijanja neprijavljenog rada te oštećivanje i radnika i države na ovaj način, nisu urodile plodom. Iz sindikata stoga predlažu zatvaranje firmi u kojima se pronađu neprijavljeni radnici. Suzbijanje rada na crno težak je proces za Republiku Srpsku, a najuobičajeniji način izvrtanja zakona je prijava radnika nakon posjete inspektora na nekoliko dana, te potom njihovo ponovno odjavljivanje i nastavak rada na crno. Sindikat stoga predlaže izmjene i dopune Zakona o inspekcijama u RS na način da se osigura redovita provedba već postojećeg instrumenta koji inspektorima daje mogućnost da kontroliraju zaključavanje i prisilu poslodavca na primjenu ugovora o radu.

Dušanka Makivić, službenica za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove RS, za Klix.ba je izjavila “da su inspektori rada u RS za prvih devet mjeseci ove godine izvršili 4.828 kontrola”, prilikom kojih je u čak 1.620 slučajeva ili 34 posto kontrola utvrđena nepravilnost. “Poslodavcima su izrečene 1.352 upravne mjere kojima je naloženo poduzimanje potrebnih radnji u cilju otklanjanja nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 741 prekršajni nalog u vrijednosti od 1.114.950 KM i podneseno 49 prekršajnih prijava nadležnim sudovima.”

Rad na crno u dijelu Bosne i Hercegovine poznatom kao RS najučestalije je u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, šumarstvu te u drugim uslužnim djelatnostima, kazala je Makivić te dodala kako zakonom predviđena kazna za rad na crno iznosi od 2.000 do 15.000 KM, no ovlasti inspektora su takve da oni mogu izreći tek najnižu propisanu kaznu, dok veće kazne ovise o višim instancama. Izmjene i dopune Zakona o inspekcijama već su prošle javnu raspravu i čeka se mišljenje Vlade RS, a potom i Narodne skupštine.